Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Volkshortus Selwerd (2023)

Tijdelijke kunst op straat

Inwoners van Selwerd met groene vingers of de wens om die te ontwikkelen kunnen terecht in Volkshortus Selwerd. De Volkshortus is een kweekkas en ontmoetingsplek in het hart van de wijk bedacht door kunstenaars Saskia Janssen en George Korsmit. In de kas groeit een door wijkbewoners samengestelde plantencollectie die de bewoners en hun diversiteit (80 nationaliteiten) vertegenwoordigen. Zo ontstaat in de loop van 2023 een portret van de wijk in de vorm van planten.

De aanleiding voor het kunstproject was de wijkvernieuwing in Selwerd. Buurtbewoners dachten mee met een kunstopdracht die door Kunstpunt Groningen werd begeleid. Projectleider Nicoline Wijnja vertelt: “Het mooie aan Volkshortus Selwerd is dat het mensen bij elkaar brengt, op een hele toegankelijke manier. Dat gebeurt ook met workshops van kunstenaars en andere creatieve mensen uit de wijk. We merken dat mensen daar enthousiast van worden; elkaar ontmoeten, samen planten kweken en elkaars verhalen horen via de planten. Tijdens de wijkvernieuwing, waarbij er veel verandert en bewoners tijdelijk ergens anders gaan wonen, is dat extra belangrijk.”

Educatieproject

Speciaal voor kinderen uit de buurt heeft Kunstpunt een educatieprogramma ontwikkeld. Een tactiele ervaring, het voelen met de handen, staat centraal. Leerlingen kunnen onder andere een eigen plantenkunstwerk maken en potjes kleien. “Het is gewoon leuk om lekker met je handen bezig te zijn,” oordeelt een van de kinderen. Het achterliggende idee van het programma is om door middel van planten en kunst verhalen van mensen te representeren, iets dat ook centraal staat in de Volkshortus.

“Dit wijkproject biedt ons een uitgelezen kans om met de kinderen in Selwerd aan de slag te gaan met beeldende kunst,” vertelt Tynke Boomsma, projectleider educatie bij Kunstpunt. “We brengen alle leerlingen kosteloos met de Volkshortus in aanraking. Daarbij wilden we graag iets met ze doen dat niet altijd standaard in de klas wordt gedaan. Vandaar dat we ervoor hebben gekozen om te gaan werken met klei. Net als tuinieren in de kas ben je hierbij heel erg bezig met voelen met je handen.”