Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

The Wall #6

In het project The Wall experimenteren kunstenaars met het maken van kunst op groot formaat in een semi publieke ruimte. Met The Wall #6, de zesde editie van het project, onderzoekt kunstenaar David Sciarone hoe je een analoge vertaling van een digitale stedelijke wereld kunt maken. Van 10 maart t/m 19 april werkt hij aan een installatie in Kunstpunt.

Je kunt de ontwikkeling van Davids werk volgen; van woensdag t/m zaterdag tussen 12 en 17 uur ben je welkom. Heb je vragen? Stel ze gerust!

THE WALL #6 : HET PLAN

Voor deze editie van The Wall werkt David aan een analoge vertaling van een digitale stedelijke wereld. Hij wil op een analoge manier met zo min mogelijk middelen deze 3D omgeving maken. “In de jaren 90 kwamen er 3D open-world games, waar je je bijvoorbeeld vrij in een stad kon bewegen en zelf op ontdekking kon gaan. Mijn plan voor The Wall is ontstaan uit de wens om in het echt zo’n stad na te bouwen die ik vroeger in een game speelde. Details als foutjes in patronen, of de foutjes in de programmering, waarmee merkwaardige en surrealistische effecten ontstaan, zijn mijn vertrekpunt.”

Coach en projectleider kunst in de openbare ruimte Petra te Morsche vindt zijn plan interessant. (Hoe) Kunnen de verhoudingen en abstracties die in de game zijn verwerkt analoog vertaald worden naar een grote schaal? Hoe gaat het fysiek maken van wanden, objecten en het maken van pixels op grote schaal. Wat wordt er beoogd? Wat komt er tevoorschijn, hoe gaat het functioneren? Wat is de beleving van ‘ingewijden’ en wordt door de ogen van ‘niet ingewijden’ ook beleefd wat beoogd wordt?’’

OVER DAVID SCIARONE

David Sciarone (Groningen, 1992) is een multidisciplinair beeldend kunstenaar. Zijn werk is van grafische aard, maar limiteert zich niet tot alleen grafiek.

In 2018 studeerde hij af aan Academie Minerva met een ruimtelijke installatie. Naast ruimtelijk werk is David gespecialiseerd in muurschilderingen en grafische technieken zoals hoogdruk en zeefdruk. Zijn inspiratie haalt hij uit de stedelijke omgeving; denk aan architectuur, automotive ontwerp, graffiti en mid century modern design. Zijn werk kan omschreven worden als minimalistisch, grafisch, helder en post-graffiti.

Bekijk ook Davids website: davidsciarone.com

THE WALL: WERK IN UITVOERING

Een kans voor kunstenaars om  te experimenteren op groot formaat in een semi publieke ruimte. Het werken in de publieke ruimte vergt specifieke kennis. Er is gelegenheid nodig om dit te onderzoeken en hierin ervaring op te doen zonder dat dit tot een concreet eindwerk hoeft te leiden. Daarom heeft Kunstpunt Groningen het project The Wall in het leven geroepen. Op een binnenmuur van bijna 200 m2 in Kunstpunt, gecombineerd met de aanliggende vloer, hebben kunstenaars de unieke mogelijkheid aan de slag te gaan met hun onderzoeksplan. Dit project biedt de kunstenaars de ruimte om een stap te zetten in een nieuwe manier van werken waarbij de maat en schaal verder reikt dan hij of zij eerder heeft verkend.

Kunstpunt biedt met The Wall een opmaat voor het werken in opdracht in de publieke ruimte en geeft hiermee gehoor aan de vraag van kunstenaars naar ruimte voor onderzoek en experiment.

EERDERE EDITIES VAN THE WALL

  • The Wall #1 – De Griekse kunstenaar Christos Mavrodis maakte een prachtige houtskooltekening op de muur.
  • The Wall #2 – Kunstenaar Marnix Sixma verkende in de enorme oppervlakte door met potlood een variant op een ‘slakkenspoor’ met woorden te maken
  • The Wall #3 – Kunstenaar Alexandra Subota presenteerde met onder andere polyurethaanschuim en diverse soorten stof een dystopisch tafereel op een ogenschijnlijk vrolijke manier.
  • The Wall #4 – Kunstenaar Beth Wong transformeerde haar oorspronkelijke idee van een muurschildering tot een ruimtelijke installatie die van vloer tot plafond reikte.
  • The Wall #5 – Grafisch ontwerper Jop Luberti maakte met zijn risoprints een visueel indrukwekkende mural die na het project een tweede bestemming kreeg: hij verwerkte ze tot kalenders.