De kunst-op-straatcollectie
De kunst-op-straatcollectie in Groningen weerspiegelt het karakter van de stad: veelzijdig, varieert van eeuwenoud tot eigentijds, heeft lokale én internationale allure en is op zeer uiteenlopende manieren tot stand gekomen. Sinds 2019 behoren ook de werken in de openbare ruimte van Haren en Ten Boer tot onze collectie.
Een verhaal vertellen
Wat de ruim 450 kunstwerken in Groningen (stad) met elkaar gemeen hebben, is dat ze vrijwel altijd een verhaal vertellen over Groningen en/of een specifieke plek in de stad. Zo staat op het Stadsbalkon Het Peerd van Ome Loeks (1957) van Jan de Baat; een beeldhouwwerk dat in de afgelopen zestig jaar is uitgegroeid tot een icoon van de stad. Onder het stadsbalkon vind je Second Thought, een nieuwe-mediakunstwerk van Giny Vos dat een verbeelding is van het oude stationsgebouw in een nieuwe situatie. Dankzij computergestuurde LED-verlichting verandert het werk constant en lijkt het werk iets weg te hebben van een omgekeerd sneeuwhuisje.
Historische waarde
Een deel van de kunst-op-straatcollectie behoort tot het cultureel erfgoed. Dat kan om uiteenlopende redenen zijn. Bijvoorbeeld omdat de werken een belangrijke bijdrage leveren aan de herdenking van de oorlogsslachtoffers, zoals het Joods Monument en Sint-Joris en de draak. Andere redenen waarom kunstwerken op straat behoren tot het cultureel erfgoed zijn om de herinnering aan belangrijke personen levend te houden, zoals het Jozef Israëlssmonument.
Sommige werken zijn van historische waarde, omdat ze op een bijzondere manier zijn gerealiseerd, ze een bepaalde tijdsperiode symboliseren of van een belangrijke kunstenaar zijn. En soms zitten de werken aan gebouwen die de monumentenstatus hebben of horen ze bij de stad, zoals Het Peerd van Ome Loeks. Andere zijn eeuwen geleden geschonken (zoals de poort van het Rode Weeshuiscomplex uit 1627) of bijvoorbeeld gemaakt in het kader van de BKR-regeling (bijvoorbeeld het Joods Monument van Eduard Waskowsky uit 1977).
Kunstpunt Groningen (voorheen onder de naam CBK Groningen) beheert dit erfgoed en probeert dit zo goed mogelijk te beschermen om te voorkomen dat het verloren gaat of de tand des tijds niet doorstaat, want al deze werken horen bij de stad en houden haar geschiedenis levend.
Beheer en onderhoud
Samen met Stadsbeheer van de gemeente Groningen zijn we tevens verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de kunstwerken in de openbare ruimte.
Meer lezen?
Vrijwel de hele permanente collectie kunst op straat is verzameld op deze website. Inclusief opdrachtomschrijvingen, achtergrondinformatie en andere wetenswaardigheden. Ook realiseren we voortdurend nieuwe kunstwerken, zoals recent Park Meerstad, Wervel in de parkeergarage van het Groninger Forum, Mysteries van Helperzoom of de Figuurtoren midden in de Oosterparkwijk.
Op deze pagina vind je opdrachten die in de afgelopen jaren door Kunstpunt Groningen zijn gerealiseerd. Hier lees je hoe nieuwe kunstwerken tot stand komen.