ERF – Robbert van der Horst
Vanaf 23 oktober verrijst op de Nieuwe Markt in Groningen langzaam een kunstwerk van Robbert van der Horst. ERF, een installatie van steigerbuizen en hout met daarin de afdruk van een 18e-eeuws theehuis, een verlicht voetpad en een appelboom, wordt gemaakt in opdracht van Kunstpunt voor het festival Let’s Gro.
Robbert van der Horst maakt sinds 1995 kunstwerken en architectonische installaties. Met zijn vluchtige bouwwerken bevraagt hij onze verhouding tot het landschap, op welke manier we ons verbinden met de grond en hoe kwetsbaar en tijdelijk die relatie kan zijn.
Perspectief
Van der Horst ziet zijn bouwwerken als ensceneringen: door het afleggen van een route, het loskomen van de grond en het bieden van een nieuw perspectief ontstaat ruimte voor nieuwe ervaringen. De historische, geografische en sociale context zijn belangrijke lagen in zijn installaties en ook voor ERF laat hij zich inspireren door de geschiedenis van de locatie. Van der Horst: “Er zijn weinig plekken in Groningen waar zoveel is gegraven, gesloopt en gebouwd en dat laat sporen na. De Nieuwe Markt is anderhalve meter hoger dan eeuwen geleden, je loopt daar op de resten van gesloopte gebouwen, huisafval, aarde en mest. Bijzonder is dat een deel van de markt meer dan 800 jaar onbebouwd is gebleven, tot de aanleg van een parkeergarage in de jaren 70. Ik speel met de verschillende lagen en betekenissen van de locatie, waardoor ERF zowel een archeologische vindplaats als een bouw- en ontmoetingsplaats is.”
Steigerbouw en appelboom
Van der Horst kiest in zijn werk vaak voor steigerbouw: niet alleen vanwege de grafische en schetsmatige kwaliteiten, maar vooral omdat steigers zo krachtig verbonden zijn met het proces van het bouwen zelf. Een steiger is geen gebouw, maar omsluit het, maakt het bouwen ervan mogelijk. De steigerconstructie is voorlopig van aard en de buizen duiken niet veel later ergens anders in een nieuwe context op. Steigers staan voor de dynamiek van het bouwen zelf, maar ook voor alles wat er door de eeuwen heen al ge- en verbouwd is. Die voortdurende beweging raakt aan onze eigen tijdelijkheid. Ook bij ERF zijn we getuige van een tijdelijk proces, een driedimensionale schets die zich aanpast tijdens de bouw en nooit helemaal afkomt. Als baken van rust staat in de installatie een appelboom, als in het oog van een orkaan.
Geroerde grond
ERF onderzoekt de relatie van een door de mens gevormd landschap met de grote beweging van de tijd en hoe wij de open ruimte bezetten. Van der Horst: “Ergens is er een begin geweest, een moment dat deze plek voor het eerst door de mens beroerd werd. Met ERF trek ik als het ware een oppervlak van 10 x 10 meter uit de aarde omhoog, onderzoek ik de tijdlagen van deze specifieke plek en welke plaats wij als mensen innemen. Zie het als een oproep tot bescheidenheid. De installatie wordt een ontmoetingsplaats, een plek van bezinning, waar de verticale gelaagdheid van de tijd en de horizontale beweging van materialen samenkomen.”
Ontmoet en bezoek
Kom langs, maak een kleine wandeling door de tijd en vorm een nieuwe herinnering aan de voortdurende beweging van de stad. ERF staat er maar even: de boom krijgt een plek in de stad, de steigers staan straks weer opgebouwd rond een huis verderop.
Bezoek ERF van 3 t/m 5 november dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur
Over Robbert van der Horst
Robbert van der Horst is beeldend kunstenaar, performer en radio-archeoloog. Hij is afkomstig van het platteland, maar heeft zijn artistieke wortels in de stad liggen. Van der Horst richt zich op het bouwwerk als participatief proces en combineert artistieke vrijheid met liefde voor het ambacht. Veel van zijn werken zijn het resultaat van samenwerking met bijzondere doelgroepen die verbonden zijn aan een locatie, of lokale vrijwilligers die zich aangesproken voelen door de aard van het project. Gebruikers worden makers en eigenaar, waarbij onderzoek, ontmoeting en uitwisseling centraal staan. Nagenoeg al de door Van der Horst gebruikte materialen worden hergebruikt. Zijn werk is te zien in binnen- en buitenland en hij geeft lezingen en workshops op diverse academies en universiteiten. Ook is hij als radio-archeoloog betrokken bij Radiobaken; onderzoeks- en verhalenradio op locatie.
ERF is een project van Robbert van der Horst voor festival Let’s Gro, in opdracht van Kunstpunt Groningen in samenwerking met Gemeente Groningen en Het Forum.