Zonder titel (2 delen)
Albert Geertjes, Maarten Schmitt
Over dit kunstwerk.
De brug over het Winschoterdiep heeft een expliciet zichtbare techniek: grote hydraulische cilinders met elk een pomphuisje fungeren aan weerszijden van het brugdek als blikvanger.
De pomphuisjes, die de vorm hebben van torens, zijn een gezamenlijk ontwerp van de architect van de brug Maarten Schmitt en vormgever Albert Geertjes. Uit het bovenste deel van de torens puilt een constructie van glas die van onderaf belicht wordt. Roterende blauwfilters boven de lampen zorgen daarbij voor een vlammend effect. Om vandalisme tegen te gaan, is de glasconstructie geheel van gelaagd glas gemaakt. In totaal is in het kunstwerk ongeveer 7000 kilo glas versneden en verzaagd tot grote en kleine driehoeken.
Over de totstandkoming.
In overleg met de Welstandscommissie besloot de Gemeente een kunstenaar te vragen om voor de pomphuisjes een toevoeging te bedenken die de expressie van de brug verder zou versterken. Gemeentelijk architect Maarten Schmitt benaderde daarvoor vormgever Albert Geertjes. Schmitt kende diens werk Brandend glas: een schaallamp gevuld met glassplinters en scherven die van onderaf belicht worden. Schmitt wilde voor de Griffebrug een buitenvariant op dit kunstwerk.
Deel van de route.
Locatie.
Griffeweg (Griffebrug)
Facts & Figures.
-
Door
Albert Geertjes
Maarten Schmitt -
Jaar van realisatie
1996 -
Kunstsoort
Vormgeving, Lichtwerk -
Materiaal
Staal, Glas, Kunstlicht -
Afmetingen
h 9,00/8,00 m