Weesmeisje en -jongetje
Maker onbekend
Over dit kunstwerk.
Op de poort van het Rode Weeshuiscomplex (een woningcomplex in de Rode Weeshuisstraat) zijn een zandstenen weesmeisje en -jongen te zien. De poort zelf is versierd met voluten (krulvormige zuilversieringen), engelen en een obelisk.
De beelden van het weesmeisje en de weesjongen dateren uit 1627, evenals de poort zelf. Daarmee zijn het de oudste sculpturen in de openbare ruimte van de stad Groningen. De jongen is afgebeeld met in de ene hand een hoed en in de andere hand een boek. Het meisje houdt een onduidelijk voorwerp in haar handen.
De twee figuren verwijzen naar de vroegere functie van het gebouw. Van 1599 tot 1961 was op deze plek namelijk een weeshuis gevestigd, waar de zogenoemde ’burgerwezen’ opgevangen werden. Dit waren kinderen van ouders die het burgerrecht bezaten (in de steden hadden de stedelingen, ook wel poorters genoemd, vroeger meer rechten dan personen die van elders kwamen). Ter onderscheiding van de arme wezen waren de burgerwezen dan ook ‘sangen’ (roodachtig) gekleed en de arme wezen groen. In de volksmond werd daarom al snel gesproken van het Roode en het Groene Weeshuis.
De poort met de beelden werd in 1627 door de ‘tsamlick gilden’ aan het weeshuis geschonken. De maker van het weesmeisje en de weesjongen is onbekend.
Locatie.
Rode Weeshuisstraat 11 (op de poort)
Facts & Figures.
-
Door
maker onbekend -
Wijk
Centrum -
Jaar van realisatie
1627 -
Kunstsoort
Kunst in/aan bouwwerk -
Materiaal
Zandsteen -
Afmetingen
h 6,00 m (poort)