Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Stadsmarkering S04 Polyhymnia

Thom Puckey

Over dit kunstwerk.

De stadsmarkering van Thom Puckey is herkenbaar als een karakteristieke Groninger fabrieksschoorsteen zoals die in de negentiende eeuw bij talloze steen-, strokarton- en aardappelmeelfabrieken gebouwd werd. Bij de uitvoering kreeg Puckey hulp van een architect om de constructie zeker te stellen, en van een metselaar, die de zeventien meter hoge, smalle, ronde pijp vakkundig opmetselde uit rode bakstenen.

Negen bronzen takken woekeren uit raampjes omhoog langs de fabriekspijp. Het beeld lijkt te verwijzen naar het lot dat talloze fabrieken op het Groninger platteland in de vorige eeuw trof; ze hielden op te produceren en vervielen langzaamaan tot ruïne.

De titel, Polyhymnia, verwijst naar een van de negen muzen uit de Griekse mythologie. Haar naam betekent ‘rijk aan gezangen’. Polyhymnia werd beschouwd als de uitvinder van de lier en de landbouw.
Het kunstwerk kan gezien worden als een monument van of loflied op het industrieel landbouwverleden van Groningen.

Het werk maakt deel uit van het project Stadsmarkeringen, The Books of Groningen, marking the city boundaries.

Over de totstandkoming.

De architect Daniel Libeskind ontwierp een masterplan voor negen stadsmarkeringen bij de belangrijkste toegangswegen van Groningen. Een tiende teken projecteerde hij op het Martinikerkhof. Aan elke stadsmarkering verbond Libeskind een letter uit de naam CRUONINGA en zes parameters; daarmee gaf hij aan de tien ontwerpers als het ware de ingrediënten om de entree van de stad op eigentijdse wijze te markeren.

De Engelse beeldend kunstenaar Thom Puckey werd gevraagd een ontwerp te maken voor de stadsmarkering S4. De zes parameters die hij meekreeg waren: ''O:Gold/Rhetoric/Library/dialectic/12pm/Polyhymnia''.

Locatie.

Friesestraatweg (nabij nr. 400)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Thom Puckey

  • Wijk
    De Held, Gravenburg & Reitdiep

  • Jaar van realisatie
    1990

  • Kunstsoort
    Vrijstaande sculptuur

  • Materiaal
    Baksteen, Brons

  • Afmetingen
    h 17,00 m