Solar Orbit Transit Station / Kijker
Wendy Hali
Over dit kunstwerk.
Bij de entree van de Biotoop in Haren staat een groot stalen staketsel dat nog het meest doet denken aan een telescoop of sextant. De complexe staalconstructie bestaat uit een twaalf meter lange schuin omhoog gerichte cilindervormige koker, omringd door Solar Orbit: de baan van de zon. De opengewerkte metalen ring (zeven meter in doorsnee) met stangen en lagers draagt de koker en rust zelf op twee manshoge bakstenen muurtjes. Het geheel oogt bij eerste aanblik als een instrument dat met technische en wetenschappelijke precisie observeert, registreert en meet. Pas bij nadere beschouwing blijkt het een knappe ruimtelijke constructie die een spel met vormen speelt.
Maar wie nóg beter kijkt ziet dat onderaan de koker een grote ronde spiegel is gemonteerd, die meer doet dan gedacht. In uitzonderlijk gunstige omstandigheden, dat wil zeggen als de zon recht op de koker schijnt, vangt de spiegel het licht dat vervolgens weerkaatst wordt in een spiegel die pal voor de ingang van het gebouw is aangebracht. Via deze baan wordt het licht getransporteerd naar de centrale hal van het gebouw, daarmee en passant de anonieme en enigszins ontoegankelijke uitstraling van het oorspronkelijke Rijksgebouw oplossend.
Het beeld in Haren weet slechts twee keer per jaar het licht te verschalken, voor het overige wacht het geduldig op dat moment en onderwerpt zich ondertussen aan de onderzoekende blikken van de voorbijganger. Wie observeert hier wie, kan men zich afvragen.
Over de totstandkoming.
Wendy Hali maakte het werk voor gebouw B van het Biologisch Centrum in opdracht van de Rijksgebouwendienst.
Locatie.
Kerklaan 30 (De Biotoop)
Facts & Figures.
-
Door
Wendy Hali -
Wijk
Haren en omgeving -
Jaar van realisatie
1991 -
Kunstsoort
Vrijstaande sculptuur, Lichtwerk -
Materiaal
Baksteen, Metaal -
Afmetingen
Lengte: 12 m. Ring: 7 m. doorsnede