Micro-Macro-Sprong
Trudi van den Berg, Jos Steenmeijer
Over dit kunstwerk.
Micro-Macro-Sprong bestaat uit twee mensfiguren van rode neonbuizen die met elkaar verbonden zijn door een pantograaf: een instrument dat vroeger gebruikt werd om de omtrek van een vlakke figuur al dan niet vergroot of verkleind te reproduceren.
Het beeld is geplaatst op het Duisenberggebouw, tegen een achtergrond van betonnen platen, waardoor het neonlicht des te sterker oplicht. In dit gebouw - dat staat op het Zernikecomplex - is de faculteit Economie en Bedrijfskunde gevestigd. In 1998 bestond de faculteit Economie vijftig jaar en daarom lieten de kunstenaars Jos Steenmeijer en Trudi van den Berg zich bij deze kunstopdracht inspireren door een thema uit de economische wetenschap: de zogenoemde samenstellingfout van J.M. Keynes. Dit betreft het inzicht dat macro-economie, het gedrag van de gehele volkshuishouding, iets heel anders is dan micro-economie, het gedrag van individuen. Ofwel: het geheel gedraagt zich heel anders dan de som van de samenstellende delen.
Om deze theorie uit te beelden, maakte het kunstenaarsduo gebruik van de pantograaf. Daarbij manipuleerden de kunstenaars de vorm van dit instrument zodanig, dat de uitkomst niet langer voorspelbaar is. Zo willen ze laten zien dat het verband tussen klein en groot niet zo rechtlijnig is als men vaak denkt. In het kunstwerk wordt dit uitgebeeld door de menselijke gestalte, die in de uitvergroting een sterk vervormd figuur oplevert.
Micro-Macro-Sprong is onderdeel van het beeldenproject Kennisjaren 1994-2014 van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit project werd in 1994 gestart ter gelegenheid van het 380-jarig bestaan van de universiteit en eindigt in 2014 bij het 400-jarig bestaan.
Locatie.
Nettelbosje 2 (gevel Duisenberggebouw)
Facts & Figures.
-
Door
Trudi van den Berg
Jos Steenmeijer -
Wijk
Zernike -
Jaar van realisatie
1999 -
Kunstsoort
Kunst in/aan bouwwerk, Lichtwerk -
Materiaal
Neonlicht -
Afmetingen
h 24,00 x b 11,00 m