Kraanvogels
George van der Wagt
Over dit kunstwerk.
De mozaïek aan de gevel van het gebouwencomplex Beatrixoord stelt twee gestileerde kraanvogels voor die sierlijk om elkaar heen dansen. Het kunstwerk van geglazuurd keramiek was een geschenk van Vereniging De Kraanvogels: een groep van circa 2100 oud-tuberculosepatiënten van Beatrixoord. De mozaïek werd aangeboden ter ere van de nieuwbouw van het sanatorium in Haren in 1963.
De Japanse kraanvogel, in het Japans 'tanchôzuru' of 'tsuru' geheten, heeft een rode plek bovenop de kop en wordt in het Engels red-crown-crane (rood-kroon-kraanvogel) genoemd. De kraanvogel staat symbool voor geluk en voor een lang leven. Volgens de legenden kan een kraanvogel namelijk wel duizend jaar worden, maar in werkelijkheid is dit meestal 30 tot 40 jaar. Ook staat deze vogel symbool voor eer en trouw. De vogels leven in paartjes en kiezen hun partner voor het leven.
George van der Wagt (1921-2007) werd geboren in Rotterdam en was daar van 1943 tot 1945 leerling aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Een van zijn leermeesters daar was John Raedecker. Later assisteerde Van der Wagt hem bij het realiseren van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.
Locatie.
Digtweg 5 Beatrixoord
Facts & Figures.
-
Door
George van der Wagt -
Wijk
Haren en omgeving -
Jaar van realisatie
1963 -
Kunstsoort
Reliëf, Kunst in/aan bouwwerk -
Materiaal
Keramiek -
Afmetingen
ca. 360 x 460 cm.