Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Bus-stops

Loes Heebink, Shlomo Schwarzberg

Over dit kunstwerk.

Tussen twee roestvrijstalen pijlers hangt een lichtkrant. Deze geeft geen informatie over de vertrektijden van de stadsbussen die er tot 2023 langs reden. De teksten – van de hand van schrijver Jacques Brooijmans – gaan over reizen, bussen, hart en longen en zijn vaak poëtisch of filosofisch van aard: “Veel gekocht uit balorigheid, hoe snel in de bus begint de spijt.” De Bus-stop in de Oosterstraat wordt bekroond door een transparant kunststoffen hart, verlicht met rode neon. Het werk in de Gelkingestraat, die parallel loopt aan de Oosterstraat, heeft groen verlichte longen. De objecten zijn permanent verlicht en de tekst loopt continu door.

De organen verwijzen naar het centrum en de periferie van de stad. Bij binnenkomst in de stad per bus kwam je langs het rode hart in de Oosterstraat, symbool voor het centrum en de dynamische activiteit eromheen. Wanneer je de stad verliet, ging je via de Gelkingestraat voorbij de groene longen – verwijzend naar de buitenwijken – naar de rust en de ruimte.

Over de totstandkoming.

In de jaren negentig van de vorige eeuw werkte de gemeente Groningen aan het project 'Binnenstad Beter' met als belangrijkste doelen: het versterken van de lokale economie, een beter bereikbaarheid van het centrum en het verbeteren van het leefklimaat. De binnenstad moest vooral voor de voetganger en fietser aantrekkelijker worden. Daartoe werd het autovrije gebied uitgebreid en het winkel- en wandelgebied vergroot en de openbare ruimte opnieuw ingericht. Ook de bereikbaarheid met het openbaar vervoer werd verbeterd.

De Oosterstraat en de Gelkingestraat waren onderdeel van de nieuwe stadsbusroute. Om de bereikbaarheid te optimaliseren kwamen hier extra bushaltes. Omdat de Gemeente in het kader van 'Binnenstad Beter' iets bijzonders wilde maken van de in- en uitstapplaatsen formuleerde CBK Groningen een kunstopdracht. Het kunstwerk zou commentaar kunnen leveren op de plek of de situatie; de bushalte is immers een plaats van reizen, wachten, overpeinzingen en soms ook onverwacht oogcontact met medereizigers... Een voorwaarde was dat de halte duidelijk herkenbaar zou zijn en de trottoirs zoveel mogelijk vrijgehouden werden vanwege de vele voorbijgangers. Voorts werd in de opdracht nadrukkelijk gesteld dat de vraag uitging naar beeldende kunst en niet naar industriële vormgeving. In de kunstcommissie zaten vertegenwoordigers namens de gemeente en namens de ondernemersvereniging.

Deel van de route.

Locatie.

Oosterstraat 36 (op de stoep), Gelkingestraat (tegenover nr. 32)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Loes Heebink
    Shlomo Schwarzberg

  • Wijk
    Centrum

  • Jaar van realisatie
    1996

  • Kunstsoort
    Vormgeving, Lichtwerk

  • Materiaal
    Roestvrij staal, Lexaan, Neonlicht

  • Afmetingen
    h 4,20 x b 1,00 x d 0,40 m