Oude raadhuis
Hermanus Numan
Over dit kunstwerk.
Het stadhuis van Groningen, waarvan de bouw in 1810 werd voltooid, is niet het eerste gebouw waar de stadsbestuurders bijeenkwamen. Het oude raad- en wijnhuis sierde daarvoor ruim drieënhalve eeuw (1443 – 1774) de Grote Markt (toen Breede Merct). De gekleurde gravure van Hermanus Numan (1744 - 1820), graveur, kopiist en schilder, verbeeldt het Raad- en Wijnhuis dat er tot aan 1774 stond.
Het oude raadhuis werd gebouwd als een eenvoudig langwerpig gebouw, met een verdieping voor handelsdoeleinden en een voor het houden van vergaderingen. Op achttiende-eeuwse tekeningen is een gevelsteen te zien met het jaar 1443. Het raadhuis werd toen uitgebreid met enkele vertrekken en de sierlijke noordgevel. Het stadsbestuur zag door de jaren heen haar taken steeds meer uitbreiden. Daarom hadden ze soms meer ruimte nodig en werden er nieuwe vertrekken bijgebouwd. Niet lang na de verbouw van het raadhuis werd, enkele meters ernaast, het wijnhuis gebouwd. Het oudste gedeelte van het stadhuis is niet precies te dateren, maar komt waarschijnlijk uit de veertiende eeuw.
In de loop van de achttiende eeuw werd het Raad- en Wijnhuis steeds bouwvalliger. Alle reden voor burgemeester Anthony van Iddekinghe en zijn kompaan en adviseur professor Petrus Camper om in 1775 een prijsvraag uit te loven voor een nieuw Stadhuis. Het was destijds de eerste prijsvraag op architectonisch gebied in Nederland. In 1775 werd het oude Raad- en Wijnhuis op de Grote Markt alvast afgebroken. Het duurde vooral vanwege financiële tekorten en in minder mate ook door de Franse Tijd nog tot 1810 voor het nieuwe Stadhuis was afgebouwd. Jarenlang werd er daarom in een pand aan de Oude Boteringestraat vergaderd.
Facts & Figures.
-
Kunstenaar(s)
Hermanus Numan -
Jaar van realisatie
Onbekend -
Afmetingen (in cm)
42x49 -
Collectie
Stadhuiscollectie -
Kunstsoort
Schilderkunst -
Techniek
Gekleurde gravure