Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Burgemeester Jacques Wallage (1998-2009)

Annemarie Busschers

Over dit kunstwerk.

Jacques Wallage (geb. 1946) is een politicus van PvdA-huize en groeide op in Groningen. Wallage is inmiddels lid van de PvdA en komt tijdens zijn studie Sociologie in het bestuur van het Groninger Studentenraad Gronstra. In 1970 begon hij zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid in Groningen en hoewel hij het jongste raadslid is, wil de fractie hem voorzitter maken. Twee jaar later wordt Wallage wethouder in het eerste linkse college van het land. Ook in de volgende twee progressieve colleges is hij wethouder en onder zijn verantwoordelijkheid worden o.a. het Verkeerscirculatieplan (1977) en de Middelschool (1979) ingevoerd.

Van 1981 tot 1998 was Wallage actief in de landelijke politiek. Ondanks zijn herverkiezing als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer aanvaardde hij in 1998 het burgemeestersambt in de gemeente Groningen. Net als zijn grote voorbeeld Harm Buiter toont Wallage zich vooral een teamleider en ambassadeur van de stad. Hij was onder andere betrokken bij de realisatie van de Euroborg en de nieuwe wijk Meerstad. Wallage liet de eer meestal aan z’n wethouders, maar achter de schermen is zijn invloed onmiskenbaar. Na bijna tien jaar nam Wallage in 2009 afscheid van de gemeente als burgemeester. Als reden voor zijn vertrek gaf hij aan: "Je moet voorkomen dat Stadjers hun burgemeester bedoelen als ze het over d'Olle Grieze hebben".   

Het burgemeestersportret van Wallage werd in 2009 met grafiet en acryl op hout/katoen geschilderd door Annemarie Busschers (geb. 1970), kunstschilderes uit ’s-Hertogenbosch. Zij volgde een kunstopleiding aan Academie Minerva van 1991 tot 1996 in Groningen en aldaar actief als tekenaar, schilder en graficus. Busschers’ onderwerpen zijn niet willekeurig. Haar keuzes komen voort uit ‘waar ze in haar leven staat.’ Ze begon met portretten schilderen na de geboorte van haar zoon en daarna concentreerde ze zich op de mensen om haar heen. Ook tekent en schildert ze zichzelf regelmatig, waardoor er een proces van veroudering zichtbaar wordt. In 2020 kreeg ze borstkanker, werd ziek en richtte zich daarna op het beter worden. Tijdens dit proces werkt ze rustig door aan een serie portretten van verschillende Groningers.

In haar werk verdient vooral ‘de huid’ speciale aandacht. De drager bepaalt in alle gevallen de textuur van de huid. De graficus prepareert een drager om een afdruk van deze drager te maken. Denk aan een ets of houtsnede. Zo gutst ze net als bij een houtsnede in het hout van een paneel, snijdt in het doek, inkt de houtsnede in, of fineert met hout. Ze maakt echter geen afdruk van het werk maar hangt het proces aan de muur.

Voor het portret van Burgemeester Wallage heeft Busschers gekeken naar de traditie van burgemeestersportretten; de eisen waaraan het portret moest voldoen en in hoeverre zij de ruimte had om daar van af te wijken. Daardoor is naast de gebruikte techniek, ook de grootte van het portret afwijkend ten opzichte van de traditie. De jas van Wallage is gefineerd met zwarte moeraseik. Dit hout heeft jaren in het water gelegen om zijn zwarte kleur te krijgen. De das is gefineerd met verschillende houtsoorten, het gezicht is van katoen en de achtergrond is een gegutst paneel. De kunstenares beschouwt de kenmerken op de huid, weergegeven met potlood, als de levensbeschrijving van de geportretteerde.

Facts & Figures.

  • Kunstenaar(s)
    Annemarie Busschers

  • Jaar van realisatie
    2009

  • Afmetingen (in cm)
    140x95

  • Collectie
    Stadhuiscollectie

  • Kunstsoort
    Schilderkunst

  • Techniek
    Gemengde techniek

  • Etage
    3