Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Burgemeester Harm Geert Buiter (1971-1985)

Matthijs Röling

Over dit kunstwerk.

Harm Geert Buiter (1922 – 2011) wordt op zijn achttiende al lid van de SDAP en rolt zo vanzelf in de PvdA. Hij leidde in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog een verzetsgroep in Almelo die zich voornamelijk bezighield met de hulp aan onderduikers en joden. Na de oorlog werkte hij jarenlang in de vakbeweging. In Brussel wordt Buiter secretaris-generaal van het International Verbond van Vrije Vakverenigingen in 1967. Daarna is hij naar Groningen gekomen en volgde in 1971 de afgetreden Jan Berger op als burgemeester van Groningen en heeft in de periode tot 1985 veertien jaar lang leiding gegeven aan een college van burgemeester en wethouders met gedreven linkse collega’s als Jacques Wallage, Max van den Berg en Lammert Westerhoff. Hij vindt het heerlijk om met zijn ‘jongens’ te werken en slaat een aanbod om burgemeester van Rotterdam te worden af. Buiter is het niet altijd eens met de ideeën van zijn wethouders, maar naar buiten toe toont hij zich altijd solidair. Zelf was hij onder meer druk met het binnenhalen van Rijksdiensten. Zijn inspanningen leverden de stad al met al een paar duizend banen op. Buiter was een over de volle breedte gewaardeerde burgemeester. 

In 2012 werd besloten het stationsplein in het Europapark, waaraan tevens een groot kantoorgebouw van de gemeente in 2014 is gevestigd, de naam Harm Buiterplein te geven.

Het burgemeestersportret werd in 1991 geschilderd door Matthijs Röling (geb. 1943), een kunstschilder die wordt gerekend tot de grootste figuratieve kunstschilders in Nederland. Burgemeester Buiter rookte pijp; Röling heeft dan ook de pijp verborgen in het burgemeestersportret.

In 1972 werd Röling docent aan de Academie Minerva in Groningen. Samen met Wout Muller stond hij in Groningen aan de wieg van het Noordelijk realisme. Zo maakte hij samen met Muller in 1987 de muurschildering De boom der kennis in de aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Facts & Figures.

  • Kunstenaar(s)
    Matthijs Röling

  • Jaar van realisatie
    1991

  • Afmetingen (in cm)
    99x99

  • Collectie
    Stadhuiscollectie

  • Kunstsoort
    Schilderkunst

  • Techniek
    Olieverf op doek

  • Etage
    3