Bacchante met druiventros
Frederik Engel Jeltsema
Over dit kunstwerk.
Frederik Engel (Fré) Jeltsema (1879 - 1971) was bij de geboorte door een medische onduidelijkheid als meisje (Frederika) ingeschreven in het geboorteregister en als meisje opgevoed, ook nadat op driejarige leeftijd werd vastgesteld dat hij eigenlijk fysiek meer man dan vrouw was. Waarschijnlijk was Jeltsema – wat we nu zouden noemen – een intersekse persoon: iemand geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken.
Omdat Frederika als vrouw door het leven ging, zou hij beschuldigd kunnen worden van travestie. In 1906 was een leven als vrouw voor hem niet langer vol te houden en wilde hij niet meer verbergen dat hij eigenlijk een man was. Uiteindelijk is door een vonnis van de arrondissementsrechtbank in Groningen de vergissing rechtgezet middels een wijziging van de geboorteakte, louter administratief en dus zonder medische transitie, en is hij zich ook gaan presenteren als man.
Frederik Jeltsema was beeldhouwer, medailleur en kunstschilder. Jeltsema volgde van 1892 tot 1896 lessen aan de Academie Minerva in Groningen. Hij volgde daarna aanvankelijk een opleiding voor tekenleraar, maar koos uiteindelijk voor een opleiding tot beeldhouwer in Amsterdam (1899 - 1902). Jeltsema werkte in neoclassicistische stijl, voornamelijk in de materialen zandsteen, marmer en brons. Meestal beeldde hij menselijke figuren uit.
Het standbeeld van de Zittende jongeling, in 1916 gemaakt en sinds 1960 op het Emmaplein in Groningen te zien, is van zijn hand. De kunstenaar schonk het beeld toen aan de gemeente Groningen, samen met het marmeren beeld uit begin twintigste eeuw, het vrouwelijke naakt met druiventros dat een bacchante voorstelt. De Bacchante met druiventros staat in het stadhuis, bij de toegang tot de trouwzaal.
Facts & Figures.
-
Kunstenaar(s)
Frederik Engel Jeltsema -
Jaar van realisatie
Onbekend -
Afmetingen (in cm)
200x100 -
Collectie
Stadhuiscollectie -
Kunstsoort
Ruimtelijk werk -
Techniek
Marmer -
Etage
Begane grond