Allegorische voorstelling (op de overwinning)
Jan Abel Wassenbergh
Over dit kunstwerk.
Jan Abel Wassenbergh (1689 - 1750) was een Groningse kunstschilder uit de achttiende eeuw. Wassenbergh studeerde eerst rechten, maar omdat hij liever tekent en schildert was de universiteit aan hem niet besteed. De jonge Wassenbergh volgde tekenlessen en reisde in 1712 naar Rotterdam om in de leer te gaan bij de beroemde Rotterdamse kunstschilder Adriaan van der Werff. In 1715 keerde hij terug naar Groningen en werd succesvol als portrettist, historieschilder en kamerdecorateur (het maken van plafonds, schouwstukken en deuropeningsversieringen voor de adel van de stad).
In 1729 schilderde Wassenbergh de Allegorische voorstelling (op de overwinning). Afgebeeld een zittende vrouwenfiguur met een staf in haar rechterhand. Een engel houdt een krans boven haar hoofd; links, staande, een vrouw met in haar rechterhand een zwaard gericht op een vóór haar op de grond liggende wolf met opengesperde bek. In de linkerhand een voorwerp waarin men een verbroken muilband zou kunnen zien. Rechts een hurkende vrouw met passer bij een wereldbol (waarop dierenfiguren), daarnaast een klein kind – vermoedelijk Cupido als teken van liefde – en linksboven drie zwevende engelen.
Jan Abel Wassenbergh schilderde voornamelijk historiestukken - verbeeldingen van scenes uit de Bijbel, mythologie, literatuur of geschiedenis - en portretten. Uit de bewaard gebleven werken blijkt dat Wassenbergh in zijn tijd een belangrijk schilder is. Hij schilderde zowel historiestukken als portretten voor de Groningse elite, waaronder leden van de families Hora Siccama, Gockinga en Trip. Velen kunnen de naam Wassenbergh kennen door de naar hem genoemde Wassenberghstraat in de Schildersbuurt.
Facts & Figures.
-
Kunstenaar(s)
Jan Abel Wassenbergh -
Jaar van realisatie
1729 -
Afmetingen (in cm)
164x123 -
Collectie
Stadhuiscollectie -
Kunstsoort
Schilderkunst -
Techniek
Olieverf op doek -
Etage
1