Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Afblijven

Otto Eerelman

Over dit kunstwerk.

Otto Eerelman (1839 - 1926) was leerling van de Academie Minerva in Groningen en leerling van de kunstschilder J.H. Egenberger bij wie hij teken- en schilderlessen volgde. Daarna is hij vooral zelf bekend geworden als kunstschilder, etsen en lithograaf dankzij zijn natuurgetrouwe schetsen en schilderijen van honden en paarden. In 1867 werd Eerelman gevraagd als docent aan de Academie Minerva en krijgt hij naast zijn werk als docent opdrachten voor diverse portretten. Veel Groningers lieten zich door Eerelman vereeuwigen. Hij maakte als hofschilder diverse portretten van Prinses Wilhelmina in haar jonge jaren en later als Koningin.

Afblijven schilderde hij vermoedelijk in begin jaren tachtig. Zijn latere werk betreft namelijk bijna uitsluitend hondenportretten of jonge honden. Eerelman had zijn populariteit vooral te danken aan het feit dat honden en paarden bij de Groningers zeer geliefd waren. De anatomie van de dieren is levensecht en de vachten zijn ‘aaibaar’ op het doek vastgelegd. Eerelman wordt soms ook wel de Rembrandt van Groningen genoemd. Velen kunnen de naam Otto Eerelman kennen door de naar hem genoemde Otto Eerelmanstraat in de Schildersbuurt.

Het schilderij werd begin jaren 90 tijdens de reorganisatie van de gemeente teruggehaald uit het depot van het Groninger Museum. Deze is samen met de toenmalige gemeentesecretaris uitgezocht voor haar kamer omdat dit werk en de titel Afblijven paste bij de ontwikkelingen van de organisatie. Het college van B&W wilde dat de organisatie ging reorganiseren: de Deense Dog kon gezien worden als de gemeentesecretaris en de kitten verbeeldt de organisatie, “Afblijven van onze organisatie zo werd er gezegd.

Facts & Figures.

  • Kunstenaar(s)
    Otto Eerelman

  • Jaar van realisatie
    Onbekend

  • Afmetingen (in cm)
    167x126

  • Collectie
    Stadhuiscollectie

  • Kunstsoort
    Schilderkunst

  • Techniek
    Olieverf op doek

  • Etage
    1