Een kunstwereld is niks zonder musea, galeries en kunstenaars. Maar die kunstenaars moeten natuurlijk wel worden opgeleid. Sam Peeters (1976) is stripmaker, illustrator én docent aan twee verschillende kunstacademies. Aan het begin van het nieuwe studiejaar vertelt hij over zijn werk.
Waar geef je eigenlijk les in?
“Op Academie Minerva in Groningen geef ik les in illustratie. De studenten houden zich voornamelijk bezig met vormonderzoek: wat voor soort illustrator willen ze zijn en hoe komen ze daar dan? Ik heb daar een dienende, coachende rol in. Een vijfde van de studenten zal er af en toe met strips bezig zijn. Soms geef ik wel wat stripopdrachten, omdat ik het wel leuk vind als mensen dat een keer proeven. Op Minerva kunnen studenten alle kanten op. Op Academie ArtEZ in Zwolle, waar ik ook lesgeef, worden hardcore stripmakers opgeleid.”
Hoe ben je docent geworden?
"Eigenlijk per toeval. Lamelos, het stripcollectief waar ik deel van uitmaak, had een stagiaire van Minerva. Haar stagebegeleider vroeg of wij een keer een lezing wilden geven. Na die lezing werd ik gebeld dat ze een extern deskundige nodig hadden, en op het moment dat ik die extern deskundige werd zeiden ze dat ze ook op zoek waren naar een illustratie-docent. Dat is nu tien jaar geleden. Ik vind het alleen maar leuker worden.
Ik heb me in de tussentijd bijgeschoold, dus ik heb nu ook de pedagogisch-didactische aantekening. In het begin ben ik maar voor de klas gaan staan. Wat ik belangrijk vond ben ik de studenten gaan leren. Dat doe ik nog steeds, maar inmiddels weet ik veel beter waarom ik dat doe. Ik vind het superleuk. Mensen komen binnen als ze zeventien-achttien-negentien zijn, ergens nog kinderen. Aan het eind van hun studie lopen ze als volwassenen de zaal uit. Dat is prachtig om helemaal mee te maken, echt te gek."
Heeft het lesgeven jouw werk als kunstenaar ook veranderd?
"Zeker. Ik ben veel bewuster geworden in wat ik wil vertellen. Ik ben ook veranderd omdat ik dingen zeg als: je moet het gewoon doen, uitproberen, heel veel maken, veel meer schetsen, test, test, test! Als ik zelf nu ergens mee zit, merk ik dat de leraar in mezelf aanzet. Wat ik dan tegen m’n studenten zou zeggen, moet ik zelf ook doen. Ik heb drie jaar geleden een master Comic Design gedaan op het Sint Lukas in België, dus toen ik was weer een student. Daar moest ik in een jaar een stripboek maken. Ik heb mezelf toen in het diepe gegooid, en het stappenplan dat ik met studenten volg, mezelf ook opgelegd."
Zijn er de afgelopen jaren interessante striptekenaars afgestudeerd in Groningen?
"Ja, onder meer de Stalinski’s, die zijn toch wel heel leuk. En Maria van Driel is al wel een aantal jaren geleden afgestudeerd, zij hoorde bij een van de eerste lichtingen die ik lesgaf. Vorig jaar zijn de mensen van Knetterijs afgestudeerd, daar zat een aantal echte stripmakers bij. En ook nog wat mensen die wel beeldverhalen, maar geen stripboeken maken. Ik word daar altijd wel heel blij van."
Hoe enthousiasmeer je studenten voor jouw vakgebied?
"Omdat ik zelf stripmaker ben, kan ik ook gemakkelijk studenten daar enthousiast over maken. Ik vind strips maken zonder tekst, dus vanuit het beeld, één van de leukste dingen om te doen. Om daar een soort spel te spelen van niet alleen de lezer uitdagen om het te lezen, maar ook om hem uit te dagen opnieuw te leren lezen. Ik heb net een nieuw boek uit, Iedereen op Claudia. Het is een tekstloze graphic novel over een mislopende liefde met veel gemiste kansen. Ik vind strips met tekst ook hartstikke leuk, maar doordat ik het zonder tekst doe, ben je aangewezen op het beeldverhaal. Laten zien wat er ook met strips kan, is ergens wel een missie."
Wat wil je dat je studenten leren?
"De één wil dit leren, de ander wil dat leren. Als iemand heel realistische, journalistieke verhalen wil vertellen, dan vind ik dat ook mooi. Als iemand bijna abstracte strips wil maken, vind ik dat ook te gek. In de jaren dat ik strips lees en maak, heb ik veel strips leren kennen, en weet wat er te halen valt. Ik probeer ze te laten ontdekken wat de volgende stap zou kunnen zijn in hun maakproces."