Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst op Straat

Volkshortus Selwerd - kweekkas en ontmoetingsplek in het hart van de wijk

Door: Ruby de Vos, 19 juni 2023

Sinds half april fonkelt een glazen kweekkas tussen de woonhuizen in Selwerd: Volkshortus Selwerd. Het is een plek om planten te kweken en elkaar te ontmoeten. Het idee voor deze kas is afkomstig van Saskia Janssen (1968) en George Korsmit (1953). We zochten ze op terwijl ze de kas aan het opbouwen waren. 

Samen ergens voor zorgen kan veel verschillende mensen samenbrengen

Hoe is het idee voor de Volkshortus ontstaan?

Janssen: We werden uitgenodigd door Kunstpunt Groningen om een schetsontwerp te maken voor een werk in Selwerd. Het hoefde geen blijvend kunstwerk te zijn, maar kon ook iets vluchtigs of performatiefs zijn. We kwamen al snel uit op het idee van de kas. Zaaien en laten groeien is een universeel thema, en samen ergens voor zorgen kan veel verschillende mensen samenbrengen.

De Volkshortus wordt, naast een ontmoetingsplek, ook een portret van de wijk. Wat betekent dat precies?

Korsmit: Alle planten die straks in de kas gaan groeien, zijn gekozen door buurtbewoners en hebben een persoonlijke betekenis voor de inwoners van Selwerd. Ze vertegenwoordigen de diversiteit en identiteit van de wijk.  Maar hoe zich dat precies ontvouwt, ligt nog open. Wij dragen vooral de vorm aan, en faciliteren mogelijkheden.

Janssen: Als we opengaan starten we met een bijna lege kas: er zijn heel veel potten en potgrond. Het is verleidelijk om naar het tuincentrum te gaan en alvast mooie planten aan te schaffen, zodat je meteen een prachtige kas vol hebt. Maar dat is eigenlijk precies wat we niet willen doen: de Volkshortus is niet voor de wijk, maar van de wijk en moet ‘samen groeien’ in de tijd, net als een wijk zelf.

Hoe betrekken jullie bewoners bij het project?

Janssen: We zijn Selwerd in gegaan om te flyeren. Mensen hebben ook een brief ontvangen om hun planten en hun ideeën te delen.

Korsmit: Verder is er veel aanloop sinds we de kas aan het opbouwen zijn. We praten vooral met heel veel mensen die we tegenkomen, en zo groeit het ook. We willen dat het zo laagdrempelig mogelijk is.

Zijn er al plannen voor de invulling van de kas vanuit Selwerd?

Korsmit: Van alles - er is bijvoorbeeld veel interesse om paprika’s en tomaten te verbouwen. Andere mensen willen antruwa of sopropo zaaien, omdat deze duur zijn in de winkel– zo kunnen ze het zelf laten groeien. Weer anderen brengen planten van thuis mee.

Janssen: Als mensen iets willen planten waarvan ze geen zaadjes hebben - iemand noemde een bepaalde roos uit Syrië - kunnen we ze daarbij helpen. Misschien dat we ze via de zaadbank van de Hortus Botanicus kunnen krijgen of we kunnen de portokosten dekken, als familieleden bijvoorbeeld zaadjes willen opsturen.

Het project loopt tot eind oktober. Wat gaat er in die tijd verder gebeuren?

Korsmit: Er gaan wekelijks activiteiten plaatsvinden, allemaal initiatieven vanuit de wijk. Zo komt er een workshop macrameeën en een kleiworkshop gegeven door buurtbewoners.  Maar er kwam bijvoorbeeld ook een man langs die vertelde dat hij en zijn moeder een verzameling van zestig verschillende soorten begonia’s hebben. Het idee is nu om die ook een keer tentoon te stellen in de kas. Dat wordt prachtig, denk ik.

Janssen: Er zijn al ontzettend veel ideeën, maar niet alles is al volgepland; we laten ruimte voor onverwachte ontwikkelingen.

Dit interview is verschenen in ons nieuwe magazine KUNST. Je kunt het magazine op verschillende plekken in de stad lezen of gratis ophalen in Kunstpunt.