Tien jaar na de start van het stripproject op de bouwschutting op de Grote Markt, zijn de stripverhalen opgenomen in het 400 pagina’s tellende boek Grote Markt Oostzijde Groningen – 20 jaar stadsontwikkeling in 40 verhalen. Acht Groninger striptekenaars, kunstenaars, duo’s en collectieven leverden tussen 2012 en 2020 een bijdrage. Een van hen, beeldend kunstenaar en striptekenaar Bart Nijstad, ontving als eerste kunstenaar een exemplaar.
Kunstpunt (toen nog CBK Groningen) vroeg verschillende Groninger stripmakers en beeldend kunstenaars aan de hand van acht stripverhalen de veranderingen te verbeelden op de bouwschutting rondom de nieuwbouw. De strips op de schutting – als een soort estafette elk jaar doorgegeven – gaven elk op hun eigen manier een kijkje in het heden, verleden en de toekomst van de Grote Markt. Gisteren werd het boek Grote Markt Oostzijde Groningen – 20 jaar stadsontwikkeling in 40 verhalen, dat in een uitgebreide geschiedschrijving terugblikt, gepresenteerd in het Forum.
Deelnemers stripestafette
Beeldend kunstenaar, illustrator en striptekenaar Bart Nijstad (1979, Meppel) leverde in 2015 zijn creatieve bijdrage aan het stripproject. In zijn strip fantaseerde Nijstad over het ontstaan van het Groninger Forum. Hij deed dat aan de hand van een mystiek wezen dat het toekomstige Forum uiteindelijk in de stad plaatst.
Naast Bart Nijstad leverden de volgende striptekenaars en beeldend kunstenaars een bijdrage:
2012: Sam Peeters, stripmaker, illustrator, performer en docent op Academie Minerva, verbeeldde het studentenleven, waaronder Vindicat.
2013: Barbara Stok, stripmaker, verbeeldde de belevenissen van de stadjer.
2014: Erik Wielaert, beeldend kunstenaar, illustrator en stripmaker, concentreerde zich op de geschiedenis van Groningen.
2016: Maria van Driel, maker van strips, animaties en illustraties, stond in haar strip stil bij de selfie-cultuur. Op markante plekken zette ze met haar camera de stad naar haar hand, waaronder het (toekomstige) Forum.
2017: Anne en Eva Staal, de striptekenende zusjes ‘de Stalinski’s’, verbeeldden ‘een dag in het Forum.
2018: Jan-Willem Spakman, striptekenaar, nam het Forum als onderwerp. In zijn korte strip leerde het Forum de stad kennen en de kijkers het Forum.
2020: Illustratie-collectief Knetterijs (bestaand uit Douwe Dijkstra, Jan Hamstra, Maarten Huizing, Jaime Jacob, Anne Margot Stapert, Tsjisse Talsma, Senne Trip, Megan de Vos en Kalle Wolters) nam de laatste in de reeks voor hun rekening. Naast de opening van het Forum toonden ze een portret van groepen in de stad (o.a. bekende Groningse wetenschappers, stadjers, sporters, kinderen etc.).
Uitgave
Het boek Grote Markt Oostzijde Groningen – 20 jaar stadsontwikkeling in 40 verhalen is vanaf vandaag te koop in onder meer de shop van Forum Groningen.