Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst op Straat, Interview

Plantenliefhebber en coördinator Sobia Abbasi over ‘verborgen parel’ Volkshortus Selwerd

Door: Elles Hesseling, 18 juni 2024

Sobia Dilpazir Abbasi (1975, Rawalpindi, Pakistan) werkt in Volkshortus Selwerd als coördinator van de kas. Vorig jaar maakte ze kennis met de kweekkas in het hart van de wijk Selwerd en werd vrijwilliger: “De kas biedt een fantastische kans voor maatschappelijke betrokkenheid.” In dit interview vertelt ze waar ze mee bezig is en wat de Volkshortus voor de buurt betekent.

Hoe ben je in contact gekomen met Volkshortus Selwerd?

Ik zag de Volkshortus voor het eerst tijdens een avondwandeling door de buurt. Ik dacht eerst dat het een timmerwerkplaats was. Toen ik ontdekte dat het een kas was, was ik als plantenliefhebber erg blij om deze verborgen parel te ontdekken. De volgende dag ontmoette ik Jeannette, de coördinator van het vrijwilligersteam, in de Volkshortus. Zij vertelde me alles over dit mooie kunstproject. Omdat ik veel van planten hou, vroeg ze of ik vrijwilliger wilde worden. Dat wilde ik graag.

De kas maakt de buurt mooier en biedt een leerplek van onschatbare waarde, vooral voor jonge kinderen.

Wat is jouw taak bij de Volkshortus?

Als coördinator zorg ik dat alles goed verloopt in de Volkshortus. Ik ben het contactpunt tussen de vrijwilligers en Kunstpunt Groningen, die het project heeft opgezet. Ik zorg ervoor dat er genoeg grond, meststoffen, water en elektriciteit is. Ik help ook bij het repareren van kapotte apparatuur. Daarnaast informeer ik de buurt over de verschillende evenementen die Kunstpunt en de educatieve afdeling organiseren.

Ben je zelf ook iets aan het kweken in de kas?

Ja, mijn man en ik kweken op dit moment verschillende planten waaronder, pepers, komkommers, uien, rode biet, koriander, broccoli, knoflook, pompoenen en prachtige bloemen.

Wat betekent de Volkshortus voor de wijk Selwerd?

De Volkshortus is een geweldig project dat mensen samenbrengt in een biologische en gezonde levensstijl. Het zorgt voor een gevoel van vrede, geduld en succes. Het is ook een plek waar mensen kennis en vaardigheden kunnen delen. De kas maakt de buurt mooier en biedt een leerplek van onschatbare waarde, vooral voor jonge kinderen.

De kas biedt een fantastische kans voor maatschappelijke betrokkenheid. Kinderen kunnen meedoen aan kunstlessen en zien hoe de planten die ze verzorgen, groeien. Hierdoor waarderen ze hun eigen inspanningen meer en zien ze hoe hun werk anderen helpt.

Deze kas is een echte aanwinst voor de wijk Selwerd door onder andere toegang tot betaalbare, verse producten te bieden en een gezonde levensstijl te bevorderen. Het draagt ook bij aan de algehele schoonheid van het gebied, met de kleurrijke bloemen en vruchtdragende bomen die een verscheidenheid in fauna aantrekken. Kortom, ben ik van mening dat de Volkshortus zo lang mogelijk moet worden gehandhaafd en hopelijk in de toekomst alleen maar uitgebreid wordt zodat meer mensen kunnen genieten van de vele voordelen en kunnen bijdragen aan het welzijn en de levendigheid van Selwerd.

 

Wil je meer weten over Volkshortus Selwerd? Kijk dan op deze pagina.