Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Maker Glasappliqué gevonden

Donderdag is het Glasappliqué onder Het Groot Handelshuis officieel onthuld door wethouder Kirsten de Wrede (cultuur). Tot voor kort was echter niet bekend wie het kunstwerk heeft gemaakt. Enkele weken geleden deed Kunstpunt Groningen daarom een oproep in de hoop meer te weten te komen over de maker. Deze oproep leverde veel tips op, waarvan er meerdere in de richting wezen van één persoon: Jos Esser.

Jos Esser, geboren in 1936 in Den Haag werkte als decorateur en grafisch ontwerper bij V&D in Groningen. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden kreeg Esser ook andere opdrachten. Zo maakte hij in 1964 een affiche voor de lustrumtentoonstelling van de Rijksuniversiteit Groningen ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan.

 

Esser liet zich inspireren door architectuur en bewonderde  architecten als Le Corbusier en Constant Nieuwenhuis. Op vijftigjarige leeftijd vertrok Esser naar België. “Hij bleef bezig met ontwerpen, schetsen en tekeningen maken tot zijn overlijden in 2011,” vertelt zijn schoonzus Els Schuch. “In de ogen van familie, vrienden en collega’s was Jos een vooruitstrevende designer.”

Het Glasappliqué is nu eigendom van MWPO. Meer informatie over het Glasappliqué is hier te vinden.