Kleurrijke fantasielandschappen in overvloeiende kleuren. Zo ziet het kunstwerk eruit dat aan de binnenzijde van de Papiermolentunnel komt. Het ontwerp is van de internationaal werkzame kunstenaar Hadassah Emmerich. De kunst wordt de komende maanden in de tunnel aangebracht. Naar verwachting gaat de nieuwe tunnel in de zomer van 2023 open.
Op de plek van de oude Papiermolentunnel bouwt Aanpak Ring Zuid momenteel een nieuwe tunnel. Deze tunnel voor fietsers en voetgangers verbindt de Rivierenbuurt (Merwedestraat) met openluchtzwembad De Papiermolen en de zuidzijde van de stad. De nieuwe tunnel gaat straks niet alleen onder de zuidelijke ringweg door, maar ook onder de nieuwe verbindingsweg tussen Hereweg en Brailleweg. De tunnel wordt daarmee een stuk langer.
Landschappen
Om de nieuwe Papiermolentunnel een bijzondere uitstraling te geven voor voetgangers en fietsers is aan verschillende kunstenaars gevraagd een ontwerp te maken voor kunst aan de binnenzijde. Onder begeleiding van Kunstpunt is een speciale kunstcommissie samengesteld waarin ook bewoners meedachten. Gekozen is voor het ontwerp van Hadassah Emmerich. Zij ontwierp voor de Papiermolentunnel een reeks van kleurrijke landschappen, aan beide wanden zes. De landschapsscènes zijn ongeveer 11 meter breed en worden van elkaar gescheiden door gekleurde stroken. Dit doorbreekt het langgerekte karakter van de wanden. ‘Je reist als het ware door verschillende perspectieven en werelden, en er ontstaan ankerpunten tijdens het traject’, legt Hadassah uit. De kleuren van de wanden worden doorgetrokken op het plafond.
Voor iedereen
‘Voor mij is het belangrijk dat het ontwerp voor de tunnel mensen van alle leeftijden en verschillende lagen van de bevolking kan aanspreken’, zegt ze in een toelichting op haar ontwerp. Omdat de tunnel een verbinding is voor schoolgaande kinderen, oudere leerlingen, bezoekers van het zwembad en omwonenden heeft ze gekozen voor een ontwerp met verschillende elementen. Zo komt het element water steeds terug in de verschillende landschappen, meestal in de vorm van een meer of een zee. Met de vergezichten wil Hadassah uitdrukken dat je kunt dromen over de wijde wereld, en wat daarin te ontdekken valt. Het landschap staat ook voor het vele groen dat teruggehaald wordt naar de omgeving. Tegelijkertijd hebben haar landschappen een stedelijke uitstraling of ‘urban feel’. Dat komt door het uitgesproken kleurgebruik, de collage-elementen en het werken met sjablonen. ‘Het ontwerp houdt de voorbijganger alert door de kleuren en door bepaalde motieven die op de voorgrond treden, zoals bosjes, bloemen en bepaalde structuren in het landschap.’
Het kunstwerk is gerealiseerd in samenwerking met Combinatie Herepoort, Aanpak Ring Zuid en gemeente Groningen. Kunstpunt begeleidde de kunstopdracht.