Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Jop Luberti werkt aan The Wall #5 in Kunstpunt

Wat gebeurt er wanneer een kunstenaar een vertaalslag naar een groot formaat maakt in zijn werk? Jop Luberti gaat het experiment aan in The Wall #5, de vijfde editie van het project The Wall. Van 23 september t/m 9 november werkt hij aan een kunstwerk van bijna 200m2.

In Kunstpunt kun je de ontwikkeling van Jop werk volgen, kom van woensdag t/m zaterdag tussen 12 en 17 uur langs.

The Wall: kans om te experimenteren

Niet vaak hebben kunstenaars de kans te experimenteren op groot formaat. Toch vereist werken in de publieke ruimte, zoals kunst op gevels, pleinen en in parkeergarages, enige oefening. Daarom heeft Kunstpunt Groningen het project The Wall in het leven geroepen. Op een binnenmuur van Kunstpunt met een oppervlakte van bijna 200 m2 hebben kunstenaars de unieke mogelijkheid vrij aan de slag te gaan. Projectleider Sander Vermeulen: “Het project heeft tot doel de kunstenaar te helpen een stap te zetten in een nieuwe manier van werken waarbij de maat en schaal verder reikt dan hij of zij eerder heeft verkend.”

Kunstpunt biedt met The Wall een opmaat voor het werken in opdracht in de publieke ruimte en geeft hiermee gehoor aan de vraag van kunstenaars naar ruimte voor onderzoek en experiment.

In de eerste editie van The Wall maakte de Griekse kunstenaar Christos Mavrodis een prachtige houtskooltekening op de muur. Kunstenaar Marnix Sixma verkende in The Wall #2 de enorme oppervlakte door met potlood een variant op een ‘slakkenspoor’ met woorden te maken. Alexandra Subota pakte het in de derde editie helemaal anders aan: zij presenteerde met onder andere polyurethaanschuim en diverse soorten stof een dystopisch tafereel op een ogenschijnlijk vrolijke manier. In The Wall #4 zagen we een project van Beth Wong.

Naast mijn focus op plezier, vrijheid en nieuwsgierigheid, zoek ik ook sterke contrasten en soms simpelweg duidelijkheid.

Over Jop Luberti

Jop Luberti is grafisch kunstenaar en risodrukker in Groningen. Zijn kleurrijke, dynamische ontwerpen passen op allerlei media: risograaf art prints, boekomslagen, binnen- en buitenmuren, T-shirts & albumcovers. Hij gaat graag analoog en energie- en milieubesparend te werk, en hoopt op (nog!) meer bewustwording hierin.

Qua beeldtaal speelt hij met verwachtingen: die van zichzelf en de kijker. Hij zoekt ogenschijnlijk onlogische combinaties die niet per se voor de hand liggen maar uiteindelijk toch mooi gemaakt kunnen worden. Verrassing, ontdekking en opwinding spelen daarbij een grote rol.

Jop: “Naast mijn focus op plezier, vrijheid en nieuwsgierigheid, zoek ik ook sterke contrasten en soms simpelweg duidelijkheid. Dat resulteert in een semi-figuratieve stijl, enigszins surreël, niet per sé pop- noch op-art, maar toch zeker pseudo-psychedelisch!”

Bekijk ook Jops website, klik hier.