Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Interview

In gesprek met Kamilė Česnavičiūtė over het nieuwste kunstwerk in de serie Groninger wetenschap(pers)

Door: Dinnis van Dijken, 29 juni 2023

Bij de ingang van het Groot Handelshuis, het voormalige V&D-gebouw, bevindt zich een grote muurschildering van kunstenares Kamilė Česnavičiūtė (Vilnius (Litouwen), 1996). De verbeelding is onderdeel van een serie muurschilderingen in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen, begeleid door Kunstpunt. Thema is Groningse wetenschap. Het is het eerste grootschalige werk in Česnavičiūtės snelgroeiende oeuvre.

“Hiervoor heb ik nog nooit aan schilderijen op deze schaal gewerkt. De muur is erg gecompliceerd, onder meer doordat andere constructies heel zichtbaar aanwezig zijn. Ik moest een speciale vergunning krijgen om de hoogwerker te bedienen, voor het bereiken van de bovenkant en zijkanten van de muur. Van het kunstenaarsduo VAAF, verantwoordelijk voor de muurschildering van Aletta Jacobs aan het Broerplein, kreeg ik nuttige tips voor enkele technische details van dit project. Voordat ik aan de daadwerkelijke muurschildering begon, heb ik veel kleuren gesampled. Ik heb gekeken hoe de door mij gekozen kleuren uitpakken in de verf die ik wil gebruiken. Ook heb ik grote schilderij-samples gemaakt ik mijn atelier, om precies te bepalen hoe de verf zich gedraagt in meerdere lagen."

"Ik vond de intentie achter de opdracht leuk; het verbeelden van wetenschap, de samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en het bereiken van publiek. De manier waarop ik wetenschap interpreteer, is als onderzoek, leren, oplossingen, proeven en samenwerking, terwijl we als mens er zijn om de kennis die hieruit voortkomt te observeren, te verzamelen, te observeren, te leren en te delen. Deze thema's en alle verschillende afdelingen van de RUG die samenwerken, resoneren echt met mij als kunstenaar en deze muurschildering vertegenwoordigt mijn interpretatie van dit alles. Hopelijk zal het voorbijgangers met een notie van nieuwsgierigheid aanspreken en hen uitnodigen om mee te doen aan de onderwerpen die aan de orde zijn, evenals een drang aanwakkeren om meer te weten te komen.”

Dit artikel is verschenen in de eerste editie van KUNST. magazine.