Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst verzamelen

Ik wil kunst in m'n stulp! Waar vind ik dat? Wij geven zes tips.

Door: Peter Dicke, 16 februari 2016

Dat supersuffe Dry January is voorbij, halleluja! Er mag weer ongegeneerd ontkurkt worden, en dat is goed voor de geest. Eindelijk ben je weer eens in staat om wat echt belangrijke levensvragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld: Wat doe ik met die ene lege muur bij mij in huis? Want iedereen weet: glazen en muren, die horen nooit leeg te zijn. Je vult je glas met een nobel druivensapje, en daar komen ze, de ideeën. Na één glas wil je de muur gaan verven (bordeauxrood), na twee glazen overweeg je een inspirerende tekst (“Happiness is not a destination, it's a way of life”), maar na drie glazen komen je gedachten (zoals altijd) pas écht waar ze moeten zijn: je wilt kunst.

Briljant plan, vind je ook wanneer je met een lekker ibu'tje in je mik de volgende ochtend naar de glasbak loopt. Maar hoe kóm je eigenlijk aan kunst? Onder de noemer Van tipsy naar tips vind je hieronder het antwoord op die hele belangrijke vraag. Pak je notitieblokje er maar bij! Daar gaan we: zes nuchtere tips voor het scoren van kunst.

Tip 1: de Kunstuitleen van Kunstpunt Groningen

Allereerst: Kunstpunt Groningen (voorheen het CBK), daar zit namelijk de Kunstuitleen. Een vrij adequate naam, want het is een plek waar kunst wordt uitgeleend. De collectie is groot, en bestaat onder andere uit schilderijen, beeldhouwwerken en foto's. Ieder kunstwerk is te leen tegen een vast bedrag per maand, waarbij de huurprijs van een kunstwerk is gekoppeld aan de verkoopprijs ervan: hoe duurder het kunstwerk, hoe hoger de huur. Zie je bijvoorbeeld een schilderij van een dansend nijlpaard dat achthonderd euro kost, dan kun je het voor nog geen acht euro per maand lenen. Zo lang je wilt. Of zo kort natuurlijk. Ideaal als je nog niet weet wat je mooi vindt. Of wanneer je manisch bent, en je wilt dat de kunst bij jou thuis je gemoedstoestand weerspiegelt. Dan stap ja na een maand namelijk gewoon over op een houtskooltekening van de Stille Oceaan bij nacht. Kan allemaal.

Betaal je iets meer per maand, dan leen je het werk niet alleen, maar bouw je ook een tegoed op. Voor een werk van achthonderd euro betaal je dan geen 8, maar 10 euro per maand, waarbij je 5 euro meteen spaart. Dat spaartegoed kun je weer inzetten wanneer je een kunstwerk wilt kopen. Want ook dat kan bij de Kunstuitleen. Hier lees je er alles over.

Tip 2: de galerie

Ook een heel goed idee: stap een galerie binnen. Een galerie is een plek waar kunst geëxposeerd wordt, met als doel deze werken te verkopen. Vroeger wilden dit nog wel eens plekken zijn waar de verkoper (pardon: galeriehouder) pas in beweging kwam wanneer hij het geluid van knisperende bankbiljetten of spinnende creditcards hoorde, maar dat is tegenwoordig wel anders. En dat is iets waar we de economische crisis wel even heel vriendelijk voor mogen bedanken. Helemaal feest wordt het wanneer je een galerie treft die meedoet aan de KunstKoop-regeling van het Mondriaan Fonds (een fonds dat heel veel goede dingen doet voor de kunst, en daar op zijn website een fijn lapje tekst aan heeft gewijd – voor de liefhebber!). Koop je namelijk een kunstwerk via de KunstKoop, dan hoef je het bedrag niet in een keer te betalen, maar los je in maandelijkse termijnen af. Het is dus een lening, maar dan eentje met een supersympathieke rente: nul procent. Lekker: kun je al dat uitgespaarde geld weer in wijn investeren, en daar krijg je dan weer geniale invallen van (wel genoeg drinken).

De KunstKoop is in Nederland op veel plekken van kracht. In Amsterdam alleen al zijn het er 61. In Groningen, overzichtelijk als altijd, zijn het er twee: galerie Ann's Art en galerie with tsjalling:. Nog veel meer informatie over de KunstKoop-regeling vind je hier.

Subtip: neem een voorbeeld aan Edina Monsoon

Mocht je overigens toch lastig bij een galerie binnenkomen, neem dan een voorbeeld aan Edina Monsoon uit Absolutely Fabulous: https://vimeo.com/30946854. In dit fragment laat ze ook meteen zien hoe je als geïnteresseerde kunstkoper het meeste uit je galeriebezoek kunt halen, en hoe je je vers verworven kunst vervolgens een waardig nieuw thuis biedt.

Tip 4: kunst maken, of nog liever: laten maken.

Goedkoper dan kunst kopen: kunst zelf maken. Bedenk hierbij vooral even heel goed wat je rondom 5 december produceert, en of je dagelijks met iets vergelijkbaars geconfronteerd wilt worden. Waarschijnlijk niet. Gelukkig kun je kunst ook láten maken. Wat dat betreft zijn er opties te over: je kunt een Van Gogh-replica laten komen uit China, je kunt iemand je bank laten naschilderen (hartstikke leuk voor, precies, boven de bank) en je kunt er zélfs voor kiezen je huisdier professioneel te laten vastleggen. Wat overigens wel heel erg ver gaat, want een huisdier in levende lijve doet een interieur al geen goed, laat staan vastgelegd op canvas of, god verhoede, gegoten in brons.

Tip 5: erven

Nog een mogelijkheid om aan kunst te komen is erven. Daar ben ik zelf een groot fan van. Essentieel is wel dat degene van wie je erft ook echt is overleden, anders heet het roof. En kunstroof, dat is een vak apart. Google op 'Kunsthal Roemenen' voor hoe het niet moet.

Tip 6: de poster

Tot slot, nog een persoonlijke favoriet! En dat is de tentoonstellings- danwel museumposter. Daarmee zit je geramd, altijd. Zo hangt er bij mij op de wc een poster met daarop de topstukken uit het Uffizi (een museum in Florence dat je simpelweg bezocht moet hebben voordat je naar de eeuwige jachtvelden afreist). Met zo'n poster kom je meteen kosmopolitisch, erudiet en kunstminnend over. En dat wil je, zeker op de wc.