De schilderkunst is al eeuwenlang een van de belangrijkste kunstvormen. Nog elke dag worden door ijverige kunstenaars de grenzen van dit medium verlegd en mogelijkheden verkend. Een van deze hardwerkende kunstenaars is Jhonie van Boeijen, die verf omtovert tot fotorealistische taferelen. Wij zochten haar op in haar atelier om meer over haar en haar werk te weten te komen.
"Om eerlijk te zijn heb ik nooit geweten wat ik wilde worden. Het enige wat ik wél zeker wist was dat ik wilde schilderen. Na de middelbare school heb ik mij eerst aangemeld bij de Opleiding Decoratie en Restauratie, waar ik vooral geïnteresseerd was in het decoratieschilderen. Ik heb enige tijd getwijfeld of ik daarna misschien restauratie zou gaan studeren in Antwerpen, maar dat zou betekenen dat ik de rest van mijn leven zou wijden aan het opknappen van andermans werk en daar paste ik voor. In 2012 ben ik Beeldende Kunst aan de Hogeschool voor de Hoge Kunsten Utrecht (HKU) gaan studeren. Het eerste jaar ervaarde ik als heel pittig omdat ik oorspronkelijk geen achtergrond in de kunst heb, maar de school begeleidde mij daar gelukkig erg goed in. Tijdens de opleiding ontdek je veel nieuwe mogelijkheden en kom je in aanraking met veel nieuwe ideeën en denkwijzen. Het was op de HKU dat ik in aanraking kwam met het fotorealisme, waar ik mij sindsdien op heb gericht. Na mijn Bachelor heb ik eerst een tussenjaar gehad voor ik mij aanmeldde voor de Master Painting aan het Frank Mohr Instituut. Een van de redenen waarom ik mij heb aangemeld was omdat ik heel graag op uitwisseling naar Amerika wilde gaan en het Frank Mohr Instituut dit mogelijk kon maken. In Los Angeles heb ik mij verder verdiept in het fotorealisme en heb ik ook veteranen uit het vak leren kennen, zoals de fotorealistische schilder Don Eddy.
Op het moment gaan veel van mijn schilderijen over de consumptiemaatschappij en de vreemde verstandhouding die wij ermee hebben. Zelf zit er voor mij nog een extra laag bij omdat ik opgegroeid ben in de speelgoedwinkel van mijn ouders en ik in mijn kindertijd altijd omringd was door aanbiedingen, reclame, stickers en schreeuwende kleuren. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik andere kijk heb op de consumptiemaatschappij dan de meeste mensen. Daarbij komt ook dat ik tijdens mijn exchange in Los Angeles in aanraking kwam met onwerkelijk grote supermarkten, gevuld met dingen die we normaal alleen van tv en films kennen. Het is een vreemde gewaarwording om daar te staan en om die spullen in je handen te houden. Je kent alles, maar je bent er nog nooit eerder geweest. Het is bijna alsof je een simulatie of filmset opstapt. Het fotorealisme speelt heel erg met deze ervaring. Het speelt met de realiteit en wat het simuleert.
“Ik kijk in de supermarkten naar de boodschappen van andere mensen en dan koop ik exact wat zij hebben gekocht.”
Door mijn ervaringen in de VS ben ik gaan nadenken over wat boodschappen betekenen en wat ze over ons als persoon zeggen. Want in hoeverre kunnen we onze identiteit en tijdsgeest aflezen aan onze boodschappen? De boodschappen die nu ik nu schilder zijn gebaseerd op de boodschappen van andere mensen. Ik kijk in de supermarkten naar de boodschappen van andere mensen en dan koop ik exact wat zij hebben gekocht. Op het atelier stop ik ze in een tas, deze schud ik even en dan maak ik daar vervolgens honderden fotos van met verschillende soorten lichtinval en organisatie van artikelen. Van deze fotos maak ik een selectie en aan de hand daarvan schets ik de compositie. Daarna zet ik de fotos handmatig over op papier en knip en plak ik net zo lang tot ik tevreden ben. Pas zodra dit allemaal klaar is, zet ik het over op een canvas en kan het echte schilderen beginnen. Meestal ben ik ongeveer vijf tot zes dagen in de week op het atelier. Het zijn erg gedetailleerde schilderijen en met één schilderij ben ik maanden bezig. Het zou misschien iets sneller gaan als ik net als veel andere fotorealistische schilders gebruik zou maken van beamers en een airbrush, maar dat wil ik echt niet. Ik vervloek het ook wel eens zodra het kleinste kwastje te groot is voor het detail dat je wil vastleggen, maar het is ook leuk om daar een oplossing voor te vinden. Zelf ben ik af en toe echt een ouderwetse schilder dat alles nog met een kwastje doet."
Je vindt het werk van Jhonie van Boeijen bij ons in de Kunstuitleencollectie. Daarnaast heeft ze een eigen website: jhonievanboeijen.com.