Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Event, Nieuws

De Maand van de Kunst op Straat 2024

Door: Redactie, 31 mei 2024

Wist je dat er bijna 600 kunstwerken in de gemeente Groningen te vinden zijn die iedereen kan bekijken? Ze hangen bijvoorbeeld aan gevels, staan in woonwijken of in parken. Tijdens de Maand van de Kunst op Straat staan deze kunstwerken in de spotlight. Dit jaar is het thema 'kunst bij entrees'. 

De Kunst op Straatprijs

Voor de Kunst op Straatprijs zijn 10 kunstwerken bij ingangen van gebouwen genomineerd. En jouw stem telt! Wat is jouw favoriet? Stem van 1 t/m 20 juni via kunstopstraatprijs.nl.

Kunst- en theaterwandeling tijdens Roze Zaterdag

In samenwerking met Kunstpunt Groningen presenteren de theatermakers van Schout bij Nacht Roze Tippel, een avontuurlijke theater- & kunstwandeling door een van de meest bruisende buurten van Groningen: Nieuwstad en wijde omgeving. Op zaterdag 22 juni vanaf 17.00 uur start er elke tien minuten een groep avonturiers. Beginpunt is Dorothy’s: het vrolijke dragcafé aan de Pottebakkersrijge. Om vervolgens getrakteerd te worden op een ode aan Erwin Olaf, aan belangwekkende openbare kunstwerken, een kijkje in de peeskamers en meer, veel meer. Op elke tussenstop is er een performance. Tickets zijn verkrijgbaar via cultuurkaartje.nl

Zeefdrukworkshop Merel Wendt

Wie nieuwsgierig is naar de druktechniek zeefdrukken kan zaterdag 8 juni naar onze pop-up van de Kunstuitleen aan de Nieuwe Markt komen. Daar verzorgt kunstenaar Merel Wendt van 12-16 uur een workshop zeefdrukken. De inloop is vrij.

Nu te zien in het Tschumipaviljoen

Dit voorjaar is het imposante en ruimtevullende werk Symbiotic reflections van kunstenaar Jimi Kleinbruinink te zien in het Tschumipaviljoen. Kunstpunt nodigde de Groninger kunstenaar uit een installatie speciaal voor het glazen paviljoen op het Hereplein te maken. Voorbijgangers kunnen in de sculptuur een samenspel van kunstmatige en natuurlijke elementen herkennen. Zo heeft Kleinbruinink naast spiegels en plexiglas gebruik gemaakt van bamboe en van takken van de naastgelegen net gesnoeide kastanjeboom. Symbiotic reflections is 24/7 zichtbaar. 

Volkshortus Selwerd

Volkshortus Selwerd is een kweekkas voor planten, bloemen, fruit, groenten en kruiden, kortom, voor alles wat groeit en bloeit! De planten in de kas worden gekozen door wijkbewoners en vertegenwoordigen de meer dan 80 nationaliteiten in de wijk Selwerd.

Kom genieten van het groen in de Volkshortus en laat je inspireren door de verschillende planten. In de Volkshortus kun je gratis zelf je eigen planten kweken en aangeven welke planten jij graag terug ziet. Er zullen ook workshops gegeven worden voor en ook door buurtbewoners. De Volkshortus is bedacht door kunstenaars George Korsmit en Saskia Janssen.

WINNAAR KUNST OP STRAATPRIJS 2023

Vorig jaar was het thema ‘muurkunst’. De meeste stemmen gingen toen naar de muurschildering Moeder en Kind van kunstenaar Michel Velt in Beijum. In deze video vertellen we je meer over het kunstwerk.

Prachtige kleuren en mooie uitstraling. Ik moet gelijk glimlachen als ik dit zie! Van dit soort kunst op straat word ik blij!
Tes over muurschildering 'Moeder en Kind'

Kunstroutes

Ontdek kunstwerken in de buitenlucht. Kunst die je gezien moet hebben en kunst die je misschien nooit hebt opgemerkt. Op deze pagina vind je kunstroutes die zelf te wandelen, fietsen of te rijden zijn en rondleidingen onder begeleiding van een gids. Door het centrum van Groningen, door de wijken of in de omgeving, langs kunst in Meerstad en omliggende dorpen Haren en Ten Boer. Elke maand komen er weer nieuwe routes bij.

KUNST IN JOUW BUURT

We hebben een handig overzicht van alle kunstwerken in de openbare ruimte per wijk. Lees ook direct meer over de ontstaansgeschiedenis van een wijk. 

KUNST op STRAATCOLLECTIE

De kunst-op-straatcollectie in Groningen weerspiegelt het karakter van de stad: veelzijdig, varieert van eeuwenoud tot eigentijds, heeft lokale én internationale allure en is op zeer uiteenlopende manieren tot stand gekomen. Kunstpunt beheert een groot deel van de kunstwerken en onderhoudt ze in samenwerking met Stadsbeheer. 

Vrijwel de hele permanente collectie kunst op straat is verzameld op deze website. Inclusief opdrachtomschrijvingen, achtergrondinformatie en andere wetenswaardigheden.