We zijn allemaal wel eens onzeker in een museum. Of je nu een keurige museumzaal met zeventiende-eeuwse schilderijen bezoekt of een zwaar conceptuele galerie binnenstapt, soms weet je niet waar je moet kijken. Of erger: hóe je moet kijken. Wij geven acht manieren waarop het óók kan.
1. Lees de bordjes niet
Het is natuurlijk heel verleidelijk om naar duiding te zoeken, maar soms is het een goede manier om de zaalteksten juist over te slaan. Kijk zonder je iets aan te trekken van stijl of tijd, maar probeer het kunstwerk voor zichzelf te laten spreken.
2. Ga met een audiotour
Soms gratis, soms betaald: een audiotour is heel handig. Op je eigen houtje én tempo dwaal je door een museum en kies je de werken die jij het interessantst vindt om meer over te weten te komen.
3. Ga met een gids
Een audiotour is leuk, maar kan niet je vragen beantwoorden. Een gids kan je alles vertellen over stijl en achtergrond. Een werk dat je totaal niet aansprak kan voor je gaan leven door het enthousiasme van je gids.
4. Ga heel dicht op een werk staan (voor zover toegestaan is)
Als je je handen op je rug houdt en niet over de afzetpaaltjes heen stapt, kun je kunstwerken van heel dichtbij bekijken. Je ziet het materiaal, misschien wel lagen die zijn aangebracht; het ambacht van dichtbij. Ook een aanrader is een werk van de zijkant te bekijken als het veel reliëf kent. Er ontstaat bijna een heel nieuw werk met een eigen schoonheid.
5. Kijk heel lang naar één werk
De gemiddelde tijd dat mensen voor een kunstwerk staan schijnt ongeveer 17 seconden te zijn. Maar waarom zou je in één middag er dertig schilderijen doorheen jagen? Het vergt wat training, maar er zijn mensen die het een uur voor één schilderij kunnen volhouden. Daag jezelf uit en ga de slow art-challenge aan.
6. Ga op zoek naar de therapeutische werking
Kunst kan op heel veel manieren waardevol zijn, zelfs in therapeutische zin. Twee jaar geleden plaatste filosoof Alain de Botton een interventie in het rijksmuseum. Op post-its stonden hulpteksten, geïnspireerd op de schilderijen, zoals: ‘stop met het vermijden van conflicten.’ Dit kun je natuurlijk ook zelf doen. Zit er een persoonlijke les in het werk dat je bekijkt?
7. Ga samen met een kind
Doe als onze redacteur Peter en neem je neefje of buurmeisje mee naar het museum. Kinderen kijken soms heel anders en wijzen je op dingen die je nog niet hebt gezien. Bonus: je wordt misschien wel de nieuwe lievelingsoom of -tante.
8. Onder invloed van drugs
Heb je jezelf nog zo in de hand dat je fatsoenlijk een museum of galerie kunt bezoeken? Probeer eens wat drugs voor invloed hebben op je kijkervaring. Wie weet zie je heel nieuwe kleuren en dimensies. Persoonlijk zou ik deze tip beperken tot het schilderij dat boven je bank hangt.