Je bent er vast wel eens langs een gelopen, maar je durfde er misschien niet naar binnen te stappen: een galerie. Daarom gingen we langs bij Tsjalling Venema van de galerie with tsjalling: in hartje Groningen. We vroegen hem naar wat een galerie is en wat een galeriehouder doet. “Ik wil jonge mensen laten merken dat het leuk is om kunst te kopen en iets heel moois in je bezit te hebben. Kunst kopen kan wel verslavend zijn.” Dit zijn de 5 belangrijkste dingen die je moet weten over galeries:
1. Een galerie promoot kunstenaars
Venema vertelt dat een galeriehouder meer doet dan alleen kunst verkopen: “Een galerie heeft twee doelen: kunstenaars promoten en werk verkopen.” Het komt erop neer dat elke galeriehouder, net als de bondscoach van het Nederlands elftal, een vaste selectie kunstenaars onder zijn hoede heeft. Venema zegt dat hij deze kunstenaars scout op eindexamenexposities, tentoonstellingen of via tips. “Kunstenaars zijn vaak verbonden aan één galerie, in ieder geval in een bepaald gebied en exposeren dan niet in andere galeries. Er zit namelijk veel werk in de promotie van een kunstenaar.” Je kunt dus in het Nederlandse elftal spelen of het Duitse, maar niet in beide.
2. Aarzel niet, maar loop gewoon die galerie binnen
Venema benadrukt dat zijn galerie een divers publiek heeft. “Er komen veel kunstenaars die willen weten wat hun collega’s doen. Maar ik zit ook naast een daklozenopvang, en dus lopen er wel eens daklozen binnen.” Iedereen is welkom bij with tsjalling. “Het kost niks om binnen te komen; het is deel van de promotie van de galerie en de kunstenaars.
Een galerie is bedoeld om kunst te laten zien en te verspreiden.” Tsjalling Venema
3. Een galerie is geen kunsthandel
Naast galeries bestaan er ook nog kunsthandels. Het verschil tussen beide is niet altijd even duidelijk. Venema stelt dat heel veel ‘galeries’ eigenlijk helemaal geen galeries zijn, maar kunsthandels. “Een kunsthandel is vaak zelf eigenaar van de werken die hij verkoopt, terwijl een galerie werkt op een zogeheten consignatiebasis.” Dit betekent dat de kunstwerken die in een galerie hangen nog in het bezit zijn van een kunstenaar: bij de verkoop van een werk delen de kunstenaar en de galerie de winst. Een galerie toont dus vaak alleen werken van levende kunstenaars. Een kunsthandel daarentegen kan wel werken verkopen van kunstenaars die al onder de grond liggen, omdat de kunstwerken in het bezit zijn van de handel zelf. Wanneer er dan een werk over de toonbank gaat, ontvangt de kunsthandel het volle pond.
4. Je hoeft niet rijk te zijn om kunst te (kunnen) kopen bij een galerie
Volgens Venema hoef je geen dikke portemonnee te hebben om met een kunstwerk onder de arm een galerie uit te lopen. “Mijn prijsklasse zit tussen de 85 en 8500 euro. Iedereen kan wel iets betalen," zegt hij. “Daarnaast is er natuurlijk de Kunstkoop-regeling van het Mondriaan Fonds,” voegt hij daaraan toe. Met een renteloze lening betaal je dan niet het bedrag in één keer, maar in termijnen.
5. Een galerie geeft een inkijk in de smaak van de galeriehouder
Een supermarkteigenaar zal spruitjes moeten verkopen ook al vind hij ze vies, maar een galeriehouder zal minder snel een schilderij verkopen dat hij lelijk vindt. Venema benadrukt dat er galeries zijn die hele decoratieve schilderijen verkopen en galeries met een grote voorliefde voor conceptuele kunst, waar je even de tijd voor moet nemen voordat het kwartje valt. Zelf houdt hij van werken met een narratief karakter. "Ik vind het interessant hoe je een verhaal kunt vertellen terwijl je maar één beeld hebt. Soms is het bedoeld door de kunstenaar en soms ook helemaal niet. Ik hou van werken die niet gelijk hun verhaal prijsgeven."
Tijdens het gesprek komen we erachter dat je over galeries boekenkasten vol kunt schrijven, maar je moet het gewoon ervaren. Schroom dus niet eens een galerie binnen te stappen als je weer langs een loopt.
Bekijk hier een handig overzicht van galeries en kunstinstellingen in Groningen.
Dit artikel is geüpdatet op 14 mei 2021.