Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

WORKSHOP + DINER 𓇢 24 FEB: ‘A pinch of salt, a drop of brine, a memory in fermentation’ / Marina Sulima

het resort HQ
24 februari 2025

Over deze activiteit.

Workshop: ‘Een snufje zout, een druppel pekel, een herinnering in fermentatie’ / Marina Sulima

 

-programma

18:00 workshop*

20:00 diner & gesprek

21:00 einde

 

-info 

locatie: nieuwe sint jansstraat 35, groningen

entree, diner & drankjes: gratis

taal: engels

toegankelijkheid: rolstoelvriendelijk

*neem mee: voor deze workshop vragen we je om iets mee te nemen (een ingrediënt, een voorwerp, een gedachte) dat je wilt fermenteren, en een vergeten pot met deksel van je keukenplank.

 

-over

Marina Sulima in gezelschap van fermentatie als cultureel behoud voor persoonlijke en intergenerationele herinneringen. We gaan onderzoeken en testen hoe ingrediënten bewegen, veranderen en zichzelf vormen terwijl ze worden gedeeld, geleend en doorgegeven; dit roept een vraag op over hoe de handeling van fermentatie - of het nu voedsel, cultuur of kennis is - een vorm van veerkracht, verbinding en vernieuwing wordt. De avond wordt afgesloten met een gerecht.

 

-workshop 

Augurken kunnen bruisen zonder brandstof. Een pot gefermenteerde tomaten kan een personage in een film zijn. Tomaten en hun handelsroutes kunnen landschappen veranderen. Weggaand bij de ingemaakte tomaten, nodig ik je uit om deel te nemen aan een avond die wordt gedragen en getransformeerd door een algemeen recept voor fermentatie met zout.

Recepten kunnen niet echt bezit zijn. Zodra je er een deelt, betekent dit dat je er een hebt geleend, dat je ermee instemt dat het niet van jou is, dat het reist, zich verspreidt, zichzelf en jou transformeert. Neem jouw eigen recepten voor fermentatie mee, jouw culturen om te delen, een pot en ingrediënten voor een winterse augurk. We zullen fermenteren, eten, drinken, zitten en een selectie tekstfragmenten lezen die kunnen uitweiden over de praktijk van fermentatie in het midden van dit hartverscheurende tijdperk.

 

-kunstenaar

Marina Sulima : "Ik werk met illustratie, animatie, beeldhouwkunst en film. Ik volg graag voorwerpen: een pakje, een garnalenoor, sap uit de vuilnisbelt, een kopererts of een tomaat. Ik denk dat alles een verhalenmachine is. Een van de dingen waar ik de meeste voldoening uithaal, is naar die verhalen luisteren en ze tot nieuwe verhalen fermenteren. Verhalen oproepen over werelden die een beetje gek zijn geworden - over deze wereld die een beetje gek wordt. Daarin een absurde logica en al het nodige encyclopedische meubilair installeren." https://marinasulima.nl/ 

 

–––––––––––

Studium resort is een serie evenementen over artistieke praktijken bij het resort.

Mede mogelijk gemaakt door Pictoright Fonds , Mondriaan Fonds, Gemeente Groningen

In het bijzonder bedankt: Eikemaheerd Tuinderij - zij dragen zorg voor de groenten voor het diner - check them out: https://eikemaheert.nl/tuinderij/ 

 

–afbeeldingen

  1. 'Tomatoes in Brine and Time', Marina Sulima / photo: Demi Manders
  2. still from 'Consider a Tomato', a film by Marina Sulima

het resort.

Het resort onderzoekt de gedraging van een kunstinitiatief en zoekt naar nieuwe wegen, bevraagd de oude en doet suggesties. Ze test hoe de kunsten zich staande houden in omgevingen waar deze (nog) geen vaste positie heeft en kiest zowel de monumentale architectuur als de rafelranden waarin de (eerdere) functie van de omgeving een belangrijke rol speelt. Het resort zoekt naar de wildcards: ongebruikelijke combinaties van kunstenaars en omgevingen waarbij de uitkomsten onzeker zijn. Met haar episodes wil het resort een ontsnapping bieden uit het dagelijkse bestaan en vertelt ze het verhaal van kunst, misvatting, voorspoed, ambiance en champagne.

Locatie.

het resort HQ
Nieuwe Sint Jansstraat 35
9711 VG Groningen
tel -
www.hetresort.nl/index.html