UNFIXING HISTORIES | Galerie Block C
Over deze activiteit.
Maskers en culturele identiteit
Maskers hebben een grote betekenis in de samenleving van het Precolumbiaanse Mexico. Ze maken vooral onderdeel uit van rituelen die de inwoners in contact moesten brengen met de goden. Met een masker kon de drager letterlijk iemand anders worden. Voor Daan Paans is dit een fascinerend gegeven, zeker in het licht van het debat over culturele identiteit: wie zijn wij, wat maakt ons tot een bepaald individu of deel van een bepaalde groep? Een masker verhult de individuele identiteit van de drager, maar benadrukt de collectieve identiteit van de groep waarvoor het gebruik van maskers betekenis heeft.
Spaanse invasie
De Spaanse invasie van het Maya-rijk had stilistische invloed op de oorspronkelijke maskers. Er werden nu ook maskers gemaakt die de ‘conquistadores’ uitbeelden. De Spanjaarden zelf zagen kans om via maskers en rituelen invloed te krijgen op de Maya-samenleving. Geleidelijk gingen de maskers van de Spaanse veroveraars deel uitmaken van de cultuur van de Maya’s en later van de Mexicanen. Veel van dergelijke maskers hebben blauwe ogen of een rode huid en zijn feitelijk het resultaat van een complexe interactie tussen culturen die tot op de dag van vandaag plaatsvindt.
Fotografische serie
Paans kocht een aantal van deze maskers via eBay en liet deze naar Nederland overvliegen. Via Facebook en Airbnb legde hij contact met Spanjaarden die bereid waren de maskers te dragen. Zo droegen uiteindelijk verre nazaten van de conquistadores maskers die hun voorvaderen moesten uitbeelden. Met deze fotografische serie raakt Daan Paans aan de complexiteit van de vorming van culturele identiteiten, aan interactie en uitwisseling, globalisering, kopieergedrag en mengvormen die eigen zijn aan elke cultuur.
Kunstruimte Galerie Block C.
Initiatiefnemers Marinus Augustijn en Agnes Scholte organiseren elk jaar 5 solo-exposities. Liefde en enthousiasme voor het werk vormen de belangrijkste selectiecriteria. Elke expositie wordt begeleid door een poster ontworpen en uitgevoerd door Hansje van Halem of Michiel Schuurman. De kunstruimte is gevestigd in het centrum van Groningen in een mooie, stille ruimte aan de achterzijde van een oud ijspakhuis.
Locatie.
Kunstruimte BlockC
Westerhavenstraat 14a
9718AL Groningen
tel 050-3132418
www.blockc.nl/