TEST 3000 Tschumi schoonmaak- met extra smaak
Over deze activiteit.
Deze zomer te zien in het Tschumipaviljoen, het werk TEST 3000 Tschumi schoonmaak – met extra smaak van Lee Mc Donald. Het werk verwijst naar een schoonmaakproduct (of de branding daarvan) en speelt met het idee van een futuristische glazenwasmachine. De installatie oogt als een ballet van gemechaniseerde sculpturen die een soort dans uitvoeren, waarbij het lijkt alsof ze naar voorbijgangers zwaaien terwijl ze het glas wassen. Ondertussen wordt het Tschumipaviljoen schoner dan ooit. Of toch niet? Kom het ontdekken, en oordeel zelf! Van 10 juli t/m 27 oktober op het Hereplein.
Het werk TEST 3000 Tschumi schoonmaak – met extra smaak maakt onderdeel uit van de TEST-serie van Lee Mc Donald. In een interview met Kunstpunt uit 2022 zei hij hierover: “Ik heb een vrij groot archief opgebouwd dat bestaat uit filmmateriaal van wat ik TESTS noem. Voor deze serie ontwikkel ik verschillende soorten gemotoriseerde werken die allemaal verschillende acties uitvoeren. Ik weet eigenlijk niet waarom ik deze werken maak, maar het is erg verslavend; tot nu toe heb ik er al meer dan 2.000 van gemaakt.” Inmiddels staat de teller al bijna op 3.000, allemaal opgenomen op verschillende locaties en binnen verschillende contexten: van een tv die zichzelf aanvalt met een hamer in Lee zijn eigen atelier, tot aan verfblikken die, zwaaiend aan een motor, lek worden gestoken en zo een muurschildering creëren in een galerie. Met zijn TESTS zoekt Lee naar manieren om de energie van het moment vast te leggen, en in het bijzonder: de onvoorspelbare bewegingen van de sculptuur: “Hoewel ik de uitkomsten van deze tests niet vooraf ken, eindigen ze vaak in zelfvernietiging. Onderweg verrassen bewegingen me altijd, en die kleine ontdekkingen houden me zoekend.”
Over Lee Mc Donald
Lee Mc Donald (Plymouth (Engeland), 1979) maakt veelal gebruik van materialen die hij vindt of die anderen hebben weggegooid. Hij studeerde in 2017 af aan het Frank Mohr Instituut en exposeerde sindsdien op vele plekken binnen Europa, waaronder in Bulgarije, Hongarije en IJsland. In Nederland deed hij onder andere mee aan Art Rotterdam en Big Art in Zaandam en Amsterdam, en was zijn werk te zien in de Bierumer School in Bierum. In 2020 was hij één van de Kunstenaars die een Lucht-stipendium kreeg.
Het Tschumipaviljoen
Het Tschumipaviljoen of ‘Glass Video Gallery’ aan het Hereplein in Groningen is ontworpen door de Frans-Zwitserse architect Bernard Tschumi. Het werd in 1990 gebouwd in het kader van de manifestatie ‘What a Wonderful World’. Sinds 1995 worden er jaarlijks verschillende tijdelijke multimedia-projecten in getoond van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Door het ontwerp van het paviljoen zijn alle projecten goed zichtbaar voor iedereen die er langs komt of op de bus staat te wachten. Sinds december 2021 wordt het Tschumipaviljoen geprogrammeerd door Kunstpunt Groningen.
Kunstpunt Groningen.
Kunstpunt Groningen (voorheen CBK) is hét knooppunt voor beeldende kunst. Wij lenen kunstwerken uit, begeleiden kunstopdrachten in de openbare ruimte en bij bedrijven, ontwikkelen educatieprojecten voor scholen en organiseren tentoonstellingen en activiteiten.
Kunstpunt Groningen (formerly CBK) is the hub for visual arts. We lend works of art, supervise art assignments in public spaces and at companies, develop educational projects for schools and organize exhibitions and activities.
Locatie.
Tschumipaviljoen
Hereplein 1
Groningen
tel (050) 317 17 07
www.kunstpuntgroningen.nl