Struisvogelschilder. Jan Hoving postuum.
Over deze activiteit.
Solotentoonstelling met veel onbekend werk
Op 28 mei om 17:00 uur is de opening van de expositie ‘Struisvogelschilder’ met werk van Jan Hoving. Zijn laatste expositie bij leven had hij in 2014 in Galerie Noord. Postuum is daar opnieuw een expositie. Er is veel tot dusver onbekend werk te zien en te koop. Ook verschijnt het boek ‘Struisvogelschilder’, over zijn werk als beeldend kunstenaar.
Jan Hoving (1938-2020) is geboren in de Mauritsdwarsstraat in Groningen. Zijn vader Wietse Hoving (1911-1999) was lid van de kunstenaarsgroep De Ploeg. Tot zijn vijfendertigste werkte Jan Hoving als etaleur, maar zijn vrije uren besteedde hij aan schilderen. Hij maakte toen veel portretten, langgerekte gezichten waarin de invloed van kunstenaars als Modigliani te zien is. En ook schilderijen met vrouwelijke figuren.
In de vroege jaren zeventig richtte hij zich volledig op zijn kunstenaarschap. Hij sloot zich aan bij Groep Nu, in 1959 opgericht als afsplitsing van De Ploeg. Zijn werk was “vaag absurd”, aldus een recensent van Nieuwsblad van het Noorden in 1972. Lang duurde de betrokkenheid bij Groep Nu niet: het einde vond plaats in 1973. Het werk van Jan Hoving nam daarna een duidelijke afslag. Hij ging werken in reeksen, vanuit een vaststaand concept. Ook deed hij visueel onderzoek naar het begrip ‘tijd’. Inspiratie vond hij in de kunst die te zien was bij de galerie van boer Waalkens in Finsterwolde, van kunstenaars als Ger van Elk en Jan Dibbets.
In 1972 werd zijn werk getoond in een groepstentoonstelling in het Groninger Museum en een jaar later in de tentoonstelling ‘Atelier 11’ in het Stedelijk Museum Amsterdam. Zijn conceptuele werk werd met lovende recensies ontvangen. Na exposities in binnen - en buitenland volgde in 1980 de eerste museale solotentoonstelling, in het Groninger Museum. Vanaf de jaren tachtig raakte Hoving geïnteresseerd in de vrije en spontane beweging. Hij werkte in een figuratief-expressionistische stijl en wilde vooral tekenen, ook op groot formaat. Een oplossing vond hij in het gebruik van oilsticks: olieverf in de vorm van dikke krijten.
“Kunst is om mee te spelen”, zei Hoving toen hij in 1990 in Galerie Niggendijker exposeerde. De voorstellingen op zijn tekeningen en etsen ontstonden spontaan: hondjes, vogels, dieren die het midden houden tussen een varken, hond of paard, stillevens in kleurrijke, sprekende vormen. Ook zien we referenties aan verre oorden die alleen in zijn verbeelding bestonden of beelden uit zijn jeugd, zoals de overvliegende bommenwerpers die hij gezien moet hebben in de binnenstad van Groningen in de Tweede Wereldoorlog.
Regelmatig tekende hij ook letterlijk zichzelf: zelfportretten in zijn atelier. Vrijwel altijd werkte hij in het donker, onder het gele licht van een gloeilamp. Zijn ogen tekende hij groot, soms zelfs dubbel. Er waren in die tijd veel mensen om hem heen, kunstenaarsvrienden, de mensen in de kroegen, zijn familie, zijn geliefden. Maar op zijn tekeningen zijn alleen schimmen te zien, waarvan onduidelijk is wie ze moeten voorstellen.
Jan Hoving overleed in 2020. Hij liet een groot oeuvre na. Werk van Jan Hoving bevindt zich in de collecties van Groninger Museum, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Kunstpunt Groningen. De tentoonstelling ‘Struisvogelschilder’ is een initiatief van Harm Holtkamp, samengesteld door Hovings dochter Sarah Montsma en georganiseerd door Galerie Noord. De expositie is te bezoeken tot en met 23 juni.
Galerie Noord.
Galerie Noord is een expositieruimte in hartje Groningen. Vierwekelijks bieden we kunstenaars uit het Noorden de mogelijkheid recent werk te tonen, solo of in kleine groepen. Galerie Noord richt zich op autonoom, experimenteel en onderzoekend werk in vrijwel alle disciplines. We willen bezoekers verrassen door tentoonstellingen te bieden met een wisselend karakter.
Galerie Noord wordt volledig gerund door vrijwilligers. In 1997 werd de galerie opgericht als kunstenaarsinitiatief.
Locatie.
Galerie Noord
Nieuwstad 6
9711 JP Groningen
tel 050-3113322
www.galerienoord.nl