Expositie Forma Textilia
Over deze activiteit.
De expositie Forma Textilia ‘Schilderen met draden’, een diversiteit van zachte en kleurrijke vormen van Textielkunst met Janneke Hogerheijde, Truus Huijbregts, Jet van Oosten en Marian Hulshof is vanaf 13 november t/m 15 december te zien bij Galerie Forma Aktua.
🍾 De expositie wordt geopend op 17 november om 16.00 uur door door Maria de Werker.
Janneke Hogerheijde Tekenen met Draad
Het werk van Janneke bevindt zich op het snijvlak van textiel en schilderkunst. Ze heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld, die mensen verrast en inspireert. Zij stikt vrij machinaal imperfecte lijnen met draad op verschillende soorten textiel. Lijnen van dat moment. De imperfectie geeft haar veel vrijheid om werk te creëren dat bestaat uit subtiele elementen, waardoor de kijker uitgenodigd wordt om net iets langer te kijken. Haar meest recente werk is abstracter en heeft zowel een poëtische als een industriële uitstraling. Janneke exposeerde op verschillende locaties in Nederland. In 2021 tijdens de Kunstmaand Ameland en vorig jaar in het Stedelijk Museum van Meppel. Na haar baan in het onderwijs heeft ze de opleiding Creatieve Therapie in Leeuwarden en de kunstopleiding Academie de Werker in Groningen afgerond. Zij woont en werkt in Dwingeloo en is lid van het Beeldend Collectief Drenthe.
Truus Huijbregts Een Passie voor Wolvilt
Tijdens 22 jaar wonen in Friesland, ontdekte Truus Huijbregts haar passie voor wolvilt. Sindsdien maakt ze met het nodige geduld haar handgemaakte tactiele werken. De tijd die het viltproces vergt, stelt haar in staat zorgvuldig na te denken over wat er in haar handen ontstaat en te sturen en manipuleren waar ze dat nodig vindt. Ze werkt graag met vilt omdat het veel expressiemogelijkheden biedt. Truus tracht in haar werk een evenwicht te vinden tussen de warmte, de aantrekkingskracht van vilten, en abstracte vormgeving. Kleuren gebruikt zij in gelaagdheden waardoor transparantie en intensiteit in kleur wordt bereikt. Dat Truus werkt te midden van de Friese weilanden, de Greidhoeke, is terug te vinden in haar werk. Thema’s voortvloeiend uit deze omgeving zijn ‘landschapspijn’, vormen en vlakken vanuit de topografie en landschapskleuren. Daarnaast laat zij zich inspireren door haar voorouders en herinneringen. Truus is de oprichter van de Dutch Felt Academy, waar diverse cursussen ‘Ambachtelijk Vilten’ worden gegeven.
Jet van Oosten Mijn inspiratiebron: De Italiaanse schilder Morandi
Jet van Oosten (Almelo, 1954) studeerde in 1984 af als schilder aan ABK Minerva. Haar inspiratiebron is de Italiaanse schilder Morandi, die tot de essentie teruggebrachte stillevens schilderde. Sinds 2008 maakt Jet vooral ruimtelijk werk & installaties met textiel in de hoofdrol. In de periode dat ze uitsluitend schilderijen maakte, verzamelde ze al jaren lang textiel, waar ze pas mee ging werken toen ze er betekenis aan kon geven. ‘Het bijzondere van het gewone’ is een terugkerend thema in haar werk. Daarnaast spelen andere, paradoxale zaken een belangrijke rol: ‘weerzin naast verlangen, kilte naast zachtheid, humor naast tragiek, soberheid naast versiering, het gewone naast het bijzondere’. Haar zoektocht leidt naar het punt waar de uitersten elkaar raken. Waar een enkele keer een link met figuratie (veelal het stilleven) te leggen is, groeien haar ruimtelijke installaties (zoals het Vloerobject in Wittinten, 2016–heden), op een abstracte manier door tot hun uiteindelijke vorm. De vormen groeien en stapelen zich op tot het werk voltooid is.
Exposities: Rijksmuseum Twente, Loods 6 Amsterdam, Kunstlab Deventer, De Salon in Rotterdam, Museum Boymans van Beuningen. Haar werk is in collectie bij verschillende musea, gemeenten, bedrijven, en kunstuitleen.
Marian Hulshof Ode aan de Bomen
Marian Hulshof (Montferland, 1951) Voortplanting en verval in de natuur zijn haar inspiratiebronnen. Met schilderijen en tekeningen brengt ze een ode aan bomen. Grillige bomen, die tijd en ruimte hebben gekregen hun eigenheid te ontwikkelen. In de ongerepte natuur laat ze zich, iedere keer weer, verrassen door volwassen bomen. De bomen transformeert ze tot schilderijen van textiel met uitbundige kleuren, texturen en vormen. Het proces loopt van tekenen, het ontwerpen van kleurcombinaties op de computer, naaien, vullen, opspannen, verfgieten, tot schilderen en spuiten. Hierdoor ontstaan diverse texturen en kleurtonen.
Opleiding: Autonome Beeldende Kunst, Academie Minerva, Groningen. Loopbaan: Docent communicatieve vaardigheden aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Groningen en Leeuwarden. Marian woont en werkt in Leeuwarden. Ze exposeerde in binnen-en buitenland, onder meer in de Westergasfabriek (Amsterdam), De Lawei (Drachten) De Doas (Leeuwarden) De Werkvloer ( Utrecht) Hof ter Saksen (Beveren/België), Maison du Cambodge (Parijs) Arato Museum (Masterton/ Nieuw Zeeland) Grateloup Saint Gayrand (Frankrijk) en Hojas de Callosa (Spanje)
Info Expositie:
· Periode Van 13-11 tot en met 15-12- 2024
· Opening expositie Zo. 17-11 om 16.00 uur door Maria de Werker
· Ontmoet de exposanten Zo. 01-12-2024 van 14.00 tot 16.00 uur
· Openingstijden Wo. t/m zo. van 13.00 tot 17.00 uur
· Entree gratis
Galerie Forma Aktua.
Al decennia lang functioneert Forma Aktua Pinakotheek als een platform voor al het opkomend talent in Noord-Nederland. Tegelijk volgt de galerie ook de ontwikkelingen in de wereld van de reeds meer gevestigde kunstenaars op de voet.
Locatie.
Forma Aktua
Nieuwstad 10
tel 050 3133342
www.forma-aktua.nl/