Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Nu in het Tschumipaviljoen: ‘Chromatic Reflections’ van Tamar Frank

Tschumipaviljoen
14 november 2024 t/m 16 februari 2025

Over deze activiteit.

Dit najaar te zien in het Tschumipaviljoen, de lichtinstallatie Chromatic Reflections van Tamar Frank. Het is voor het eerst dat er een kunstproject van deze internationaal actieve kunstenaar in Groningen te zien is.

🍾 De opening vindt plaats op donderdag 14 november om 16.30 uur, en zal worden verricht door voormalig Stadsbouwmeester Niek Verdonk. Hij was een van de drijvende krachten achter de manifestatie What a Wonderful World!, waarvoor hij in 1990 architect Bernard Tschumi naar Groningen haalde.

🗓️ Daarna is Chromatic Reflections t/m 16 februari 2025 dag en nacht te bewonderen op het Hereplein in Groningen.

Over Chromatic Reflections

Voor dit kunstproject heeft Frank samen met haar team het glazen paviljoen helemaal bekleed met chromatische folie. Dit materiaal heeft de bijzondere eigenschap dat het van kleur verandert, afhankelijk van de kijkhoek. Zo ontstaat er voor de kijker een schouwspel van bewegende kleuren, van blauw naar groen, van geel naar magenta, en alles daartussenin. Daarnaast worden met behulp van lichtlijnen de contouren van de glazen constructie extra zichtbaar gemaakt. Als het donker is worden er zo eindeloze reflecties binnen het paviljoen zichtbaar. Samen met de reflecterende bewegingen van het drukke Hereplein ontstaat er zo een unieke, dynamische cadans.

Architectuur Tschumipaviljoen centraal

Voordat Tamar Frank (Amsterdam, 1974) aan de slag ging, verdiepte ze zich uitgebreid in de architectuur van het Tschumipaviljoen: “De gekantelde glazen doos is een opvallend bouwwerk. Oorspronkelijk is hij gemaakt voor de manifestatie What a Wonderful World!, waarvoor meerdere paviljoens door de stad werden geplaatst. De gemene deler was dat deze paviljoens openbare ruimtes werden om videoclips te tonen. Het Tschumipaviljoen werd een open air cinema die in plaats van de gebruikelijke black box geheel transparant is.”

Het uitgangspunt van de huidige installatie was om het paviljoen transparant te houden maar wel de ruimtes bínnen de ruimte zichtbaar te maken. Dit is gelukt dankzij het chromatische folie, dat hier een glansrol speelt.

Over Tamar Frank

Tamar Frank studeerde in 1997 af aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht in de richting Monumentale Vormgeving. Het werken met licht begon al tijdens haar studie; tijdens de eindexamenexpositie presenteerde ze haar eerste lichtinstallaties.

Na haar afstuderen richtte ze haar eigen bedrijf op: Lightspace. Hiermee realiseert ze projecten in binnen- en buitenland. Van een ode aan schrijfster Marga Minco in Breda tot een cultuurcampagne vanuit de Nationale Opera in Parijs. Haar grootste opdracht realiseerde ze in 2011, het werk Celestial Elevation, voor twee woontorens in Vancouver.

Ze heeft deelgenomen aan vele (licht)festivals, waaronder Amsterdam Light Festival, Glow Eindhoven, Lyslyd Copenhagen en Into the Great Wide Open op Vlieland.

Vorig jaar werkte ze voor het eerst samen met een choreograaf, Matthew Pawlicki-Sinclair, die in Groningen woont en werkt. Met hem maakte ze de voorstelling Transcendence, die werd getoond tijdens de opening van Monumentendag op de Noorderbegraafplaats in Hilversum.

Het Tschumipaviljoen

Het Tschumipaviljoen, ook bekend als de Glass Video Gallery aan het Hereplein in Groningen is ontworpen door de Frans-Zwitserse architect Bernard Tschumi. Gebouwd in 1990, is het paviljoen een iconisch onderdeel van Groningen, waar sinds 1995 diverse tijdelijke multimedia-projecten worden getoond. Dankzij het transparante ontwerp zijn de kunstwerken zichtbaar voor iedereen die voorbij loopt of op de bus wacht. Sinds december 2021 wordt het Tschumipaviljoen geprogrammeerd door Kunstpunt Groningen.

Kunstpunt Groningen.

Kunstpunt Groningen (voorheen CBK) is hét knooppunt voor beeldende kunst. Wij lenen kunstwerken uit, begeleiden kunstopdrachten in de openbare ruimte en bij bedrijven, ontwikkelen educatieprojecten voor scholen en organiseren tentoonstellingen en activiteiten. 

Kunstpunt Groningen (formerly CBK) is the hub for visual arts. We lend works of art, supervise art assignments in public spaces and at companies, develop educational projects for schools and organize exhibitions and activities.

Locatie.

Tschumipaviljoen
Hereplein 1
Groningen
tel (050) 317 17 07
www.kunstpuntgroningen.nl